Смята се, че в деня на лятното слънцестоене природата ни дава енергия и ни зарежда с жизненост. Всяка година най-дългият ден е през месец юни. Но какво точно да направим и как да работим с тази силна енергия, за да привлечем късмет в този ден? Какво се случва по време на лятното слънцестоене? Отговорите на тези въпроси ще ни даде шаманът и ясновидец Кажета Ахметжанова.

На 20-ти юни 2024-та година слънчевата активност ще достигне своя максимум. Привидно може да ни се струва, че Слънцето е застинало в зенита си и изобщо не се движи. На този ден обаче то е в небето 16 часа и половина, като достига най-високата си точка над планетата ни. За жителите на северното полукълбо, където се намираме и ние, астрономическото лято започва именно на този ден. При нас след 22-ри юни времето, в което най-близката до нас звезда на небето ни осветява ще намалява ежедневно чак до зимното слънцестоене, когато е и най-краткият ден в годината.

От древни времена денят на лятното слънцестоене се смята за празник от много народи и е особено почитан от северните жители, които се радват на пристигането на топлината и лятото повече от всички останали. На този специален ден в миналото се изпълнявали и любовни ритуали. Хората правели амулети и талисмани, които да им носят късмет през цялата година.

Славянските народи са свързвали този ден с култа към слънцето и са го посвещавали на бог Ярило, който е и богът на слънцето и плодородието. Дамите от Великобритания също изпълнявали ритуали за успешен брак и щастлив семеен живот, а двойките се вричали във вечна любов. Вярвало се, че на този ден духовете и на четирите стихии - огън, вода, земя и въздух, се радват и празнуват настъпването на лятото заедно с хората.

В наши дни можем да кажем, че същността на празника е да придобиете увереност в себе си, да се научите да се радвате на живота и да му се наслаждавате. Вярващите хора съветват този ден да го прекарате сред природата, а за предпочитане е да сте близо до воден басейн.

Какво да правим на деня на лятното слънцестоене?

За тези хора, които вярват и работят с енергията си, денят е много важен. По-добре е да го прекарате в уединение сред природата, а ако сте от ранобудните, да поздравите изгряващото слънце и да посветите останалата част от деня на лечебна медитация. В миналото в ранни зори хората са се миели с роса, защото вярвали, че това удължава младостта и подобрява здравето.

Този, който се събуди на този ден при изгрев слънце, може да отправи молитва за свое съкровено желание и то определено ще се сбъдне. Този празник е прекрасна причина да прекарате деня в радост и да изпълните сърцето си с неща, които ви носят щастие.

20-ти юни е благоприятен за прочистване на дома ви. Ако искате да обновите енергията в къщата си, обиколете я с икона на Света Богородица, като в същото време четете молитва към нея. Тази лесна за спазване традиция ще ви помогне да почистите дома си от негативизъм и да се предпазите от неприятности.

Какво не трябва да правите на деня на лятното слънцестоене?

През този ден не трябва да се допускат разрушителни мисли. Важно е да избягвате всякакви конфликти и негативизъм. В никакъв случай не вдигайте скандал и не спорете с любимите си хора. Също така не рискувайте и не пренебрегвайте правилата за безопасност. Предпазете сами себе си.

За да се доближите до сбъдването на истинските си желания, трябва да прекарате деня, занимавайки се с любимата си дейност, в мир и радост. Не си позволявайте да бъдете раздразнени, тъжни, или да оставяте сърцето си отворено за злоба и отмъщение.

Слънцестоенето отваря пътя към личностното израстване и положителната трансформация. Много е важно на този ден да търсите вдъхновение, да почувствате единство със света и връзка с целия живот на планетата.