Това ще реши на днешното си заседание служебното правителство, предаде Сега.

Така, от 1-ви февруари до края на годината пътуването в обществения транспорт става безплатно за всички деца до 10 години.

 

В момента държавният бюджет субсидира общините за осигуряването на обществен автомобилен транспорт по намалени цени или напълно безплатно за отделни групи. Досега право да пътуват безплатно с вътрешноградски и междуселищен транспорт имаха децата до 7 години. С решението на МС възрастта се вдига на 10 г. До този момент учениците имаха право на 30% намаление от картите за пътуване с вътрешноградския транспорт и 20% намаление в междуселищния. Сега субсидията за тях се вдига на 70%. Според действащите текстове пенсионерите имат право на 20% от цената на абонаментната карта за градски линии и 20% намаление за междуселищни. Намалението за тях става 40%.

На базата на по-високите субсидии общините следва да преработят и цените на съответните превозни документи. При едномесечните карти това ще бъде отразено лесно, не е ясно как ще се процедира при закупени годишни карти. В София например бяха въведени годишни ученически карти с цена 200 лв.

Мярката ще е част от борбата на правителството с инфлацията.