Спомням си, когато бях бременна в 9-тия месец с първото си дете. Със съпруга ми си лежахме и си говорехме колко сме развълнувани да видим сина си за първи път. Току-що бяхме изключили телевизора и дистанционното седеше до нас. Пошегувах се, че скоро на негово място ще бъде синът ни и ще се взираме в него, докато лежи помежду ни.

И тогава избухнах в сълзи. Отчасти, защото бях в 9-тия месец и хормоните ми бушуваха. Но също така осъзнах, че тези нощи, в които сме само двамата, са на път да си отидат - завинаги. Е, поне за следващите 18 години.

Със съпруга ми сме заедно от гимназията и се омъжихме рано. По времето, в което очаквахме първото си дете, бяхме заедно в продължение на 13 години, което ни се струваше като цял живот. Идеята за промяна ме плашеше безкрайно. И най-вече митът, който бях чувала от дете (вероятно от времето, в което родителите ми се развеждаха), че децата провалят браковете.

И вие сте чували този мит, нали? Той гласи, че когато детето навлезе в картинката, родителите са погълнати от грижите за тях - безсънните нощи, безмилостните нужди на децата и целия стрес - и това кара брака да пропадне. Или че връзката родител-дете е приоритет над брака и двамата родители започват да се ревнуват взаимно.

В това има смисъл до известна степен, ако се замислите. Със сигурност знам, че за някои двойки, децата са катализаторът, който разбива основите на брака. Грижите за децата, особено в първите години, могат да бъдат изключително интензивни - както физически, така и емоционално. Може да изцеди родителите и да ги направи уязвими към тревожност и депресия. И да, има аспекти във връзката родител-дете, които могат да предизвикат чувство на завист у партньора.

Но ето и нещото, което никой не ви казва за брака с деца: Ако започнете с дълбока ангажираност и разбиране един към друг и ако се изправите пред изпитанията като отбор, децата всъщност могат да направят екипа ви по-силен.

Спомням си нощите, в които синът ми просто не искаше да спи. Изтощението оказваше влияние и върху двама ни и със съпругът ми се карахме за най-глупавите неща, като например кой прибра млякото с изтекъл срок на годност в хладилника - и нека бъдем честни, можеше и двамата да сме го направили, толкова недоспали бяхме.

Но след това стана 3 през нощта и след като синът ми плачеше с часове и отказваше да се кърми или да спи, мъжът ми, изтощен до мозъка на костите си, го постави върху топката за упражнения и го караше да подскача. Гледах го с полуотворени очи, сърцето ми прескачаше и си мислех: "Как за Бога изкарах такъв късмет?".

Очевидно нещата не се изглаждаха толкова лесно винаги. Когато децата ми бяха малки, имаше периоди, в които те предпочитаха мен и мъжът ми се чувстваше пренебрегнат. А понякога животът, работата и децата ни дават толкова много стрес и гняв, че прекарваме дни, в които не можем да си разменим и думичка, без да избухнем.

Но причината бракът ни да оцелее, е че за нас е приоритет да говорим за тези неща. Да, понякога през зъби, а понякога с повишен тон – но само в началото.

Но говориш, дори и да боли. И слушаш, дори и единственото, което ти се иска да направиш, е да удариш половинката си в лицето.

Съзнанието ти е пълно с тревоги и целият ти брак понякога се изразява в моменти, в които се засичате в коридора, докато единият сгъва прането, а другият се опитва да търси липсващите биберони, преди да приспи децата.

Но го правиш. Говориш. Намираш начин да се свържете. Правите си „среща“ – и понякога срещата се изразява в гледане на телевизия и пиене на вино. Пишете си палави смс-и или любовни бележчици през деня. Спомняте си, че трябва да казвате „благодаря“ дори за най-малките неща, които половинката ви прави.

И се доверяваш. Доверяваш се, че тези години са най-трудните, но и най-красивите години от брака ви. Виждате, че да, банковата ви сметка е почти изпразнена, но домът ви е пълен, сърцата ви са пълни и знаете, че трудностите няма да бъдат вечни.

Затова запретнете ръкави и дори да паднете, винаги се изправяйте. И ще започнете да виждате, че тези деца, които пълнят ръцете ви, не ви разбиват. Те ви изграждат. Те са вашите най-големи постижения.

Независимо дали го виждате или не, всички проблеми, които се появяват заедно с децата, само ви събират по-близо. Вашето доверие е подложено на тест, заедно с издръжливостта ви. Но успяхте да се справите с всичко заедно.

Уенди Уиснър