Освен ако не обичате да се разхождате с кухненски везни или други измервателни уреди, постигането на идеалния размер на порцията ви може да е нелека задача.

Добрата новина е, че учени от Университета на Сидни измислиха иновативен начин, по който да мерите порциите си, без да ви е нужно специално оборудване.

А лошата новина е, че идеалната порция вероятно е по-малка, отколкото сте свикнали.

Новият метод използва пръсти за определянето на размера на порцията.

Как да измерите порцията си с пръсти?

Например, ако мерите парче лазаня: 

1. Измерете широчината с пръсти (например се получава 7 пръста)

2. Измерете дължината с пръсти (например 5 пръста)

3. Измерете височината с пръсти (например 4 пръста)

4. Използвайте следната формула, за да изчислите теглото на парчето в грамове = ½ от широчината (7) x дължината (5) x височината (4). В случая парчето е 70 грама.

За да е по-точно измерването, трябва да се вземе предвид видът храна и нейната плътност, както и дебелината на пръстите ви. Учените предвиждат скоро да пуснат специално приложение, което ще ви помага при точните изчисления.

Но дори без приложението, формулата е достатъчно точна и при проучванията е доказано, че се наблюдават отклонения до 25% от точното тегло. Тоест до 17,5 г при горното парче лазаня.

Диетоложката, която е създала формулата, е д-р Алисън Гибсън. Тя дори е наградена за иновативния метод от Асоциацията на австралийските диетолози.