Това лято ще се наблюдава един от редките и изключително красиви природни феномени - Черна луна и Супер луна в едно. Това явление ще бъде видимо на 1 август и определено ще си заслужава да се наблюдава!

Но какво точно представлява Черната луна?

Определението "Черна луна" се използва в три случая:

- за второто настъпване на новолуние в един календарен месец;

- за третото новолуние в сезон от четири нови луни. Всеки сезон обикновено има три новолуния, а на всеки 33 месеца се наблюдава и четвърто.

- може и да се използва в случаи, когато месецът няма нови луни. Това е възможно на всеки 19 години и то само през февруари, защото е най-кратък месец.

Какво представлява новолунието?

Новолунието е първата лунна фаза, когато Слънцето и Земята са изравнени и са от противоположните страни на Луната.

Какво е Супер луната?

Това е луна, която по някаква причина изглежда по-голяма и по-ярка в небето. Фактически това се случва, когато Луната е в най-близката си точка до Земята.

Когато небето е ясно и видимостта е добра, Луната може да изглежда до 14% по-голяма и с до 30% по-ярка.

Черната Супер луна ще бъде видима в началото на последния месец от лятото, като ще съчетае красивия графитено-черен цвят на Черната луна и невероятния размер и сила на осветяване на Супер луната.

Оказва се, обаче, че космонавтите, които се намират на Международната космическа станция няма да могат да се зарадват на красивата гледа. Въпреки че виждат по няколко изгрева и залеза на ден, Черната Супер луна ще остане скрита за тях.