“Ще затъмни всички други затъмнения.” - така го описват някои специалисти.

През месец юли ще можем да наблюдаваме най-дългото лунно затъмнение на този век. За много то е известно като Кървавата луна на 2018 година.
Тя и пълното лунно затъмнение ще засенчат всяко друго, което се е случвало и ще се случи от 2001 до 2100 година. Явлението ще продължи 1 час и 43 минути, почти 40 минути повече от Кървавата синя супер Луна, която изгря на 31-ви януари тази година. Според астрономът Брус Макклър пълното лунно затъмнение ще може да се наблюдава в нощта на 27-ми срещу 28-ми юли, като в България то ще започне около 21:24 ч., а пикът му ще е от 22:30 ч. до 0:13 ч. 

Макклър казва още, че частично затъмнение ще предхожда и следва най-голямото лунно затъмнение на 21-ви век. По време на пътя му, когато луната минава през сянката на Земята, естественият ни спътник ще придобие тъмночервен и оранжев цвят, а няма да изчезне, както се случва обикновено.
Това необичайно явление е известно като Разсейване на електромагнитни вълни: в атмосферата на Земята се смесват вълни зелена и виолетова светлина. Този феномен също е и причината за цветът на залезa, небето и сините очи. 

Защо Лунното затъмнение ще продължи толкова много?

Този юли пълнолунието и лунният апогей ще се случат на една и съща дата, 27.07.2018 г., а причината да бъде толкова дълго (1 час и 47 минути) е, че спътникът ще мине почти през центъра на сянката на Земята, което ще направи Луната изключително малка и "отдалечена" от планетата ни. Брус Макклър също твърди, че понякога такива събития отнемат повече време, защото не протичат близко. За щастие, феноменът ще бъде видим от Африка, Близкия изток, Индия, Австралия и части от Европа (вкл. България).