В сезона на настинките и грипа обикновено решаваме да заредим домашната си аптечка с всякакви лекарства за първа помощ. Водейки се по многобройните реклами на медикаменти кой от кой уж по-добър и с по-бърз ефект, се снабдяваме с различни температуропонижаващи лекарства, сиропи за кашлица, капки за хрема, комбинирани препарати против грип и настинка. И сме сигурни, че сме повече от подготвени да се справим с атаката на вирусите! Дали обаче подобен подход за самолечение е напълно безопасен?

За рисковете от някои традиционни лекарства

В повечето случаи си казваме, че няма как да ни навредят, щом можем да си ги купим без рецепта. Оказва се обаче, че има доста неща, за които трябва да внимаваме и които много от нас не знаят.

Голяма част от лекарствата за настинка и грип, които се продават без рецепта, само потискат симптомите, заради което и усещаме бързо облекчение. Прилагани неправилно обаче, те не само че няма да ни излекуват, но могат да доведат до усложнения или хронифициране на състоянието. Повечето хора например не четат състава на лекарствата и понякога вземат парацетамол под 5-6 различни имена едновременно, без да разберат. Подобно системно предозиране има токсичен ефект върху черния дроб.

Сред често срещаните грешки е и използването на капки за нос повече от седмица. Това силно вреди на носната лигавица и настъпва обратният ефект – влошаване на състоянието. Освен това капките само потискат секрецията, но всъщност не лекуват хремата.

Ако решите да подходите по-мъдро, ви предлагаме някои възможности да подобрите грижата за здравето си и да се почувствате по-добре с едновременно и ефективни, и напълно безвредни средства. Стремете се те винаги да присъстват в домашната ви аптечка, особено в сезона на вирусите!

Витамин С

Той подобрява имунната система, укрепва устойчивостта на организма към инфекция и при заболяване го подпомага в битката с вирусите. Тъй като не може да се образува в тялото, е наложително да си го набавяме всеки ден. Освен че може да бъде естествено намерен в много храни, сред които най-богати са шипките, доматите, броколите, цитрусовите плодове, той е достъпен и като хранителна добавка.

Магнезий

Този минерал има множество доказани ползи за организма. Също толкова ефективно като традиционните болкоуспокояващи лекарства облекчава болката, при това без никакви странични ефекти. Помага при безсъние, умора, напрежение, крампи и спазми в мускулите. При стрес, психическо и физическо натоварване, тялото губи голямо количество магнезий, а той ни е нужен за производството на енергия. Можете да си го набавите от различни храни - ядки и семена, риба, банани, кафяв ориз, зеленолистни зеленчуци, просо, пълнозърнест хляб.

За по-доброто му усвояване можете да го приемате под формата на Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат на Немския хомеопатичен съюз (DHU). При дефицит на магнезий се препоръчва ежедневен прием на 3 таблетки от сол №7 (поне за 1 месец). Ако сте болни и страдате от главоболие или безсъние, тя е подходяща, приложена под формата „Гореща 7”: 10 табл. от солта, разтворени в чаша топла вода, като течността се пие бавно, на малки глътки, всяка глътка се задържа за малко в устата и се „дъвче”. По същия начин с „Гореща 7” може да действате при чести болки в мускулите, като е добре да съчетаете таблетките с външно приложение на Шуслеров мехлем №7 – успокоява при спазми и крампи в мускулите, при болки в стави и сухожилия. Може да нанасяте по 3-4 пъти дневно от мехлема на проблемните места или поне сутрин и вечер. Облекчава при преумора от работа, претоварване, схващания на врата и гърба.

Хомеопатия

Ако вие или децата ви боледуват често и всеки път се лекувате с традиционни лекарства, които не само че не подкрепят организма, но и го товарят с химически субстанции, може би е време да преосмислите начина си на лечение. Хомеопатията е щадяща и доказано ефективна терапия, която активира оздравителните процеси в тялото. 

Ако нямате възможност да посещавате лекар хомеопат, можете да заредите домашната си аптечка с комплексни хомеопатични препарати, чиито съставки са комбинирани така, че да покриват голям кръг симптоми. Инфлуцид, например, се използва за лечение на настинка и грип. Той облекчава симптомите – хрема, кашлица, главоболие, висока температура, втрисане, мускулни болки, отпадналост. В същото време укрепва имунитета и ускорява оздравяването. Приема се по 1 табл. на всеки час за възрастни, а деца под 12 г. – по 1 табл. на всеки 2 часа. След подобрение – 3х1 табл. дневно в продължение на още 1 седмица, което е важно, за да се избегне повторна поява на инфекцията.

При висока температура комбинирайте лечението с Инфлуцид с Шуслерови соли. При температура под 38,5 С: по 1 табл. сол №3 на всеки 5-10 мин. до овладяването й. Ако градусите са над 38,5, редувайте по 1 табл. от соли №3, №5 калиев фосфат и №8 през 5-10 мин. В същото време мажете няколко пъти дневно гърдите и гърба с Шуслеров мехлем №3 - ефективен при начално остро възпаление с повишаване на температурата, при лечение на грип и настинка.

За болно гърло и възпалени сливици подходящо хомеопатично лекарство е Тонзилотрен. Той овладява възпалението, бързо елиминира болката в гърлото и сливиците, предпазва от развитието на бактериални усложнения, повишава локалния имунитет. Приема се по същата схема като Инфлуцид. А хремата може да бъде излекувана напълно безопасно с комбинацията от таблетките Цинабсин и хомеопатичния спрей за нос Инфлуназал. Получавате облекчаване на всички неприятни симптоми от хремата, без да се уврежда носната лигавица и без нежелани странични ефекти.