Всяка дама желае да има красива кожа, коса, мигли и нокти. Затова никога не пропуска да си направи някоя и друга козметична процедура у дома. Използването на маска е изключително релаксиращо и полезно за кожата, а предпазването на косата с куп продукти ни гарантира блясък и красив вид. Но дали наистина е така?

Представяме ви 10 козметични навика, които не само не ни помагат, но и ни вредят.

Държим маската за очи прекалено дълго

Маските работят за овлажняване и подхранване на кожата, докато тя е мокра. Веднага след като започнат да изсъхват, те губят своята ефективност и дори ѝ вредят, защото отнемат от влагата. Важно е да се спазва времето, посочено от производителя, тъй като всеки продукт се тества, включително и по отношение на кожата.

Между другото, лепенките могат да бъдат ползвани и за областта над веждите.

Доверяваме се на думата "хипоалергенен"

Да, силните алергени като етеричните масла, обикновено не се добавят към продукти с такива надписи. Те пак могат да причинят алергична реакция, просто при по-малко хора. За да се провери всеки компонент, той трябва да бъде тестван върху група хора, които са алергични специално към този компонент.

Нанасяме основа за грим върху цялото лице

Да, тя запълва неравностите и прави кожата по-гладка, но трябва да се прилага точково, а не върху цялото лице. Най-добре е да загреем малко количество от продукта между пръстите ни и да нанесем тънък слой само върху зоните с разширени пори.

Използваме маски за еднократна употреба няколко пъти, държейки ги в един и същ разтвор

В опаковките с маски за еднократна употреба обикновено остава достатъчно течност и в много случаи маската може да бъде махната и отново поставена в него. Но това е вредно. Докато маската е на лицето, тя успява да се покрие с прах и върху нея започват да се размножават бактерии. Ако я поставим обратно в разтвора, създаваме отлични условия за по-нататъшния им растеж.

Не използваме термална вода

Термалната вода е една от стъпките за овлажняване на кожата през деня. В горещо време или сух въздух тя помага на кожата да получи нужната хидратация. Термалната вода може да се нанася и върху грим и е подходяща е за всеки тип кожа.

Използваме ежедневно гъба Конджак

Модата на корейските продукти за грижа направи тази гъба популярна. Тя е миеща гъба, направена от корените на азиатско растение. Ако имаме чувствителна кожа, тя определено е нежелателен продукт. Въпреки че гъбата действа на принципа на мек ексфолиант, тя все пак наранява горните слоеве на кожата и провокира повишената активност на мастните жлези. 

Не изчакваме достатъчно, след като нанесем основа за мигли

Ако след нанасяне на основата и спиралата вместо дълги съблазнителни мигли, имаме слепнали косъмчета, това означава, че между двете действия не е минало достатъчно време. 

Разклащаме шишенцето с лак

За да направим лака по-течен, сме свикнали да разклащаме шишенцето преди нанасяне. Но това предизвиква появата на малки мехурчета. Лакът се нанася неравномерно върху ноктите и пада бързо.

Използваме бронзант за контуриране

Може да изглеждат подобни, но те са напълно различни продукти. С помощта на контурирането се подчертават скулите и се коригира носа. Бронзантът е изцяло от топли тонове, а в техниката на контуриране се използват само студени нюанси. Грешното използване може да доведе до абсурден вид.

Използваме сешоар или преса след прилагане на продукт на алкохолна основа

Преди да изберем продукти за стайлинг, трябва да проверим дали съдържа алкохол. Ако приложим грешен продукт преди изсушаване, структурата на косата ще започне да се наранява. Косата става чуплива, изтънява и започва да цъфти по-бързо.