Според скорошно проучване 44% от женените двойки вярват, че споровете повече от веднъж седмично им помагат да поддържат здрава връзката си. Всъщност двойките, които често спорят, но по един мирен начин без нападки, по-често остават заедно и въпреки малките несъгласия, те знаят, че се обичат силно и искрено.

Днес ви споделяме защо споровете от време на време са полезни за връзката ви.

1. Споровете са признак, че имате зряла връзка

Постоянното избягване на всякакви конфликти не е най-правилният начин да градите връзка, защото всичко се натрупва и един ден проблемите ще се отприщят като рухнал бент. Ако обаче можете спокойно да изразявате себе си и да спорите за нещата, с които не сте съгласни, това означава, че сте готови да имате зряла връзка с този човек.

Караниците и нападките обаче няма да заздравят връзката ви – зрелите хора не прибягват до лични обиди или викове, за да наложат мнението си. Зрелите хора търсят истината в спора и са готови да потърсят общ компромис, за да подобрят връзката си.

2. Споровете показват, че ви пука

Много по-лесно е да таите гняв в себе си и да се правите, че някои от навиците на партньора ви не ви притесняват. Ако обаче сте готова да повдигнете въпроса, който не ви дава мира, и да изтърпите дискомфорта и болката на един спор, това означава, че наистина ви пука за другия човек и за връзката ви.

3. Споровете правят комуникацията помежду ви по-лесна

Ако искате да си имате доверие, не бива да си мълчите и да се затваряте в себе си, а да подходите непредубедено към гледната точка на партньора ви и да сте готова да се извините, ако е необходимо.

Споровете са един от най-искрените видове коминукация и ако се водят правилно те много могат да ви сближат.

4. Споровете са признак на здравословна връзка

Психолозите са убедени, че ако една двойка никога не спори, това означава, че нещо помежду им не е наред. Споровете помагат на партньорите да осмислят ценностите и чувствата си, като засягат теми, които са важни за двойката. Ако обаче споровете се превръщат в разгорещени кавги и завършват с обиди и викове, това не е признак на здравословна връзка.

5. Споровете заздравяват връзката ви

Когато спорите с партньора ви, няма значение дали губите, или печелите. Най-важното е, че в спора научавате много един за друг. Чрез малките конфликти можем да видим истинското лице на другия и да си кажем неща, които отдавна ни мъчат. Ако преодолеете всички препятствия заедно, няма как връзката ви да не стане по-силна.

6. Споровете намаляват натрупания гняв

Връзките не са нещо лесно и много често някои постъпки на партньора ни предизвикват у нас гняв и недоволство. Когато трупаме гняв и си мълчим, недоволството се превръща в ненавист, с която е много трудно да се борим.

Ако не отстоявате себе си, партньорът ви ще си мисли, че постоянно може да прави каквото си иска или пък изобщо няма да знае, че има някакъв проблем. Това ще ви направи само по-гневна и недоволна. Много скоро ще сте готова да се откажете напълно от връзката ви, защото щетите са непоправими.

Много по-добре е да обсъждате проблемите, когато назреят, и да не таите гняв в себе си. Чрез споровете ще покажете на партньора ви, че сте равни.

7. Двойките, които спорят, по-често остават заедно

Според някои проучвания най-голямата грешка, която двойките могат да допуснат, е да избягват проблемите си – те знаят, че нещо не е наред, но отказват да го обсъждат, защото този проблем може да доведе до тяхната раздяла, но по този начин ние не решаваме проблема, а само влошаваме комуникацията помежду ни, което може да доведе и до раздялата ни.

Може да вярвате, че обсъждането на деликатни теми няма да помогне на връзката ви, но това не е така. Споровете ни дават възможност да се фокусираме върху проблемите и да ги решим, преди да станат твърде големи. Затова двойките, които не се страхуват да спорят, по-често остават заедно.

8. Споровете събуждат страстта

Някои двойки обичат да водят разгорещени спорове, защото силните емоции покачват нивата на някои хормони, което пък увеличава нагона ни. Неслучайно толкова много спорове свършват с доста разгорещено сдобряване.

9. Споровете ни предпазват от скуката

Дори да сте заедно от години, винаги ще има нещо, за което сте на различно мнение и за което не сте съгласни, което не е лошо – конструктивните спорове могат да направят връзката ви по-интересна и да я извадят от рутината.

Само си представете колко скучно щеше да е, ако постоянно бяхте на едно и също мнение.

Как да спорите правилно с половинката ви:

Важно е да разберем, че има добри и лоши начини да водим един спор и само добрият начин е полезен за връзката.

Ето няколко практични съвета за това как да спорите правилно:

  • Уважавайте се. Всеки има слаби страни и комплекси, не е правилно да се удряте под кръста и да се нагрубявате.
  • Извинявайте се. Ако сте сгрешили, извинете се на другия. Този малък жест няма да ви направи по-слаба в очите на половинката ви, а ще му покаже, че все още ви пука.
  • Придържайте се към темата и не преувеличавайте. Забравете за изрази като „ти никога...“, „ти винаги“ – те не са конструктивни. Опитайте се да се придържате към конкретния проблем, вместо просто да спорите заради самия спор.
  • Не намесвайте други хора. Не въвличайте приятелите и роднините си във вашите лични проблеми – това само ще усложни положението. Постарайте се да решите проблема помежду ви, преди да се обърнете към друг човек, ако е необходимо.