Няма граници за любовта на родителите и няма нещо, което една майка или баща да не направят, за да са сигурни, че детето им е добре. Вероятно името на Джон Макгинли („Смешно отделение“, „Като рокерите“) не ви е особено познато, а физиономията му помните смътно отнякъде. Това не е изненадващо, защото днес разказваме историята не на един актьор с зашеметяваща кариера, а на един баща, който се отказва от професията си в името на своето дете. Когато първото му дете се ражда със синдром на Даун, любящият баща решава да вземе почивка от кариерата и да посвети живота си само на малкото си момче. В крайна сметка родителството е най-безкористното пътуване, което можем да предприемем, и историята на този актьор доказва, че семейството винаги е на първо място.

 Джон Макгинли е познато лице с малки роли в хитови филми като „Взвод“ и „Седем“. А телевизионните фенове са го гледали в продължение на 9 години като д-р Пери Кокс, един от главните герои в популярния ситком „Смешно отделение“. Но въпреки успешната актьорска кариера, Джон открива най-ценната си роля у дома.

Актьорът става баща за първи път на 38 години на момченце на име Макс. И едва на 31 август 1997 г., в деня на раждането на Макс, той и вече бившата му съпруга разбират, че синът им има синдром на Даун. Всъщност Джон обяснява, че двойката не се е подлагала на процедурата амниоцентеза (използвана предимно за пренатална диагностика на хромозомни аномалии и фетални инфекции), тъй като и двамата са били в добра форма и не са имали история на болести в семействата си. Освен това им е било казано, че плодът е много здрав. Всичко това прави новината за състоянието на сина им още по-шокираща.

Днес 63-годишният актьор признава, че тогава не е имал представа какво представлява синдромът на Даун, а животът му като нов татко е бил много сложен в началото. Той разказва за чувството на „ужасна вина“, защото се чудел къде е сгрешил, за да се роди синът с допълнителна хромозома.
Въпреки отчаянието в началото, Джон и за миг няма намерение да се отказва от момченцето си. Напротив, той е напълно решен да разбере всяка подробност за синдрома на Даун, така че Макс да расте във възможно най-добрите условия. Така той си си взима една година почивка от актьорството, започва да посещава семинари и да чете всичко, което намери по темата.

И бързо напред към днешния ден — Джон все още не избира да работи като актьор, защото е зает да се грижи за Макс и 2-те си по-малки дъщери, както и да служи в борда на Глобалната фондация за синдрома на Даун.
Всъщност интересът и загрижеността му не се ограничават само до неговото дете. Вече години наред Джон е международен говорител на синдрома на Даун и работи за повишаване на осведомеността за него, както и за предоставяне на по-добри житейски възможности за хората с увреждания. Осве. Това актьорът посвещава много от личното си време и енергия на други деца, родени със синдрома на Даун.

Днес синът му Макс е на 25 години и сякаш живее най-добрия възможен живот. Гордият баща разкрива: „Макс е здрав и фантастичен. Работи в Старбъкс, свири в група и даже ще има концерт след няколко седмици. В момента е в страхотна форма.“

В края на краищата това е, което Джон е искал за сина си от деня на раждането му и изглежда, че благодарение на пълната си отдаденост и безграничната бащинска любов, той успява да превърне целта си в живота в реалност.