Kиноактьор, продуцент и режисьор, днес американецът Джон Малкович навършва 63 години. Шеметната му кариера започва през 1983 г., а най-известните филми с негово участие са „Място в сърцето“, „Империята на Слънцето“, „Опасни връзки“, „Под прицел“, „Желязната маска“, „Развратникът“, „Ерагон“, „Бесни страшни пенсии“, „Да бъдеш Джон Малкович”. По случай рождения ден на известния актьор, носител на два „Оскара” и три награди „Златен глобус”, ви представяме няколко цитата, в тично негов стил.

Понякога моят най-добър приятел Ръс ме кара да пушим трева. Аз обаче ставам малко луд и обикновено изяждам един куп неща, струващи поне две стотачки, като сладоледени сандвичи, Dilly Bars и т.н. Най-лошото е, че няма да ви дам нищо от тях.

Всичко, което правиш, трябва да го правиш заради някого. В противен случай е по-добре въобще нищо да не правиш.

Има един милион причини, за да направя конкретен филм.

Изобщо не ме интересува какъв жанр е филма, аз съм твърде еклектичен. Имам предвид, че ако ме накарате да сравня филмите „Животът на другите“ и „При Порки II“, не бих могъл да ви отговоря. Но биха ми харесали еднакво, ако и двата постигат това, което е им заложено. Единият има за цел да накара хората да се смеят, а другият да ни разкаже нещо за това как трябва да живеем. Ако те постигнат това, аз съм много щастлив, а ако не успеят, тогава, разбира се, не съм.

Има много причини за да правиш нещо. Някои от тях са добри, други може би не – някои от тях комерсиални или не толкова – но най-вече го правиш, защото мислиш, че ще е добро. Това е основното правило.

Простете, но аз съм от малкото, които вярват на думата.

 

Една нощ към 2 през нощта в двора ми във Франция влезе една жена. Бях отвън и говорих с продуценти в Лос Анджелис. Подаде ми сценарии, озаглавен Elle Tue (Тя убива!). В него главният герой убива филмова звезда. Беше написан сякаш с касапски нож и червено мастило. Не беше особено добър.

Мисля, че в момента в който вече имате деца, започвате да мислите за смъртта. Първото ми дете се роди, когато аз бях на 36, така че това беше началото за мен.

Няма нищо по-висше, от четенето. Книгите са главният източник на удоволствие и вдъхновение, по-важни, от театъра, киното или изобразителното изкуство.

Като правило, хората започват да се снимат в киното, защото или тях ги мързи всеки ден да играят в театъра, или искат да изкарат пари, или просто искат да станат знаменити.

 

Според мен, за съжаление, такова нещо като лично пространство вече не съществува. Ако сте известен човек, отдавна сте се научили да живеете без него. Това е особено жалко, но такъв е и животът. Връщане назад няма – този кон отдавна напусна плевнята. Често настоявам пред хора като мен, както и пред ръководителя на гилдията на актьорите, че трябва да ни плащат допълнително, когато се появяваме в издания на TMZ (жълта медия, бел. ав). Никой обаче няма желание да се бори с това. Относно Агенция за национална сигурност в САЩ - винаги съм си мислил, че те слушат всичко, четат всичко и виждат всичко. Във Франция, в която живея от няколко години, е абсолютно същото, ако не и по-лошо. Мисля, че е твърде късно нещо да се промени.

Отдавна се научих да не се безпокоя за тези неща, които не мога да контролирам. Вие се безпокоите за това, че самолета сега ще падне? Вие какво, пилот ли сте?

Там, където има много красиви жени, в никакъв случай не трябва да ходиш, ако си с някой, който е облечен по-добре, отколкото ти.

 

Отслабнах с 30 килограма, ядейки единствено желе в продължение на 4 месеца. Разбира се, то се предлага в най-разнообразни цветове. Ако не се лъжа, една купа е 230 калории. Може би 270. На петия месец добавих плод.

Винаги съм бил уверен в това, че ако ти не можеш да изкараш пари от актьорската професия, ти или си непростимо глупав или трагично нещастен.