Считан за живата легенда на Холивуд, с Оскар за цялостно творчество, удостоен е със звезда на Алеята на славата, днес холивудският актьор Кърк Дъглас навършва цели 100 години! За 65-годишната си актьорска кариера Кърк Дъглас участва в над 90 филми. Неговата филмография включва заглавия като „Спартак“, „Одисей“, „Викингите“, "20 000 левги под водата", "Алчни хора", "Семейна черта" и други, е толкова богата, че няма как да не впечатли човек! По повод рождения ден на актьора, който е роден на днешната дата, но през далечната 1916 година, подбрахме няколко безценни негови цитата: 

Хумор. Не можеш да живееш без него. Трябва да умееш да се смееш над себе си. Иначе страдаш.

Ако вие искате да постигнете нещо, трябва да притежавате мъжество за неуспехи.

Грешките, които хората считат за грешки, често съвсем не са такива.

Когато станеш звезда, ти не се променяш. Всички останали се променят.

Понякога нещата, които те държат вързан, всъщност те освобождават.

Винаги съм се съмнявал, че синът ми ще стане доктор или адвокат. Но сега, като го гледам, виждам, че е добър актьор.

Дайте на децата повече свобода. Оставете ги да правят грешки. Не ги претрупвайте със съвети. Уважавайте в детето личността. Това е като игра на зарове: хвърляш ги и гледаш, какво се пада.

 

Хората все говорят за миналото. Казват, че старите филми са по-хубави, че старите актьори са по-добри. Но аз не мисля така. Всичко, което мога да кажа за миналото, е, че то вече е отминало.

Човек трябва да знае как да функционира и как да се грижи за себе си. И трябва да обича това, което прави.

Направих кариера от роли на кучи синове.

Колкото си по-стар, толкова по-дълбоко чувстваш любовта.

За да постигнеш каквото и да било, трябва да си достатъчно смел за провал.

Възрастта е в главата. Оцелях в катастрофа с хеликоптер и преживях операция на гърба. Имам пейсмейкър. Получих удар, след който замалко да се самоубия. Но си казвам, че трябва да продължа да раста и да функционирам. Това е единственият антидот на остаряването.

Баща ми, който е бил търговец на коне в Русия, си купил кон и малък вагон, стана вехтошар – купуваше стари предмети, метални части и боклуци за дребни стотинки. Дори на “Игъл Стрийт” – най-бедния квартал в града, където всички семейства бяха на ръба, вехтошарите бяха най-ниското стъпало. А аз бях синът на вехтошаря.

Мисля, че половината успех в живота идва от това да се опиташ да откриеш какво наистина искаш да правиш. А след това да започнеш действително да го правиш.

Думата "политика" е станала псувня.

Самолюбие има при всеки.

Ако срещна човек, който никога в живота си не е съгрешил, едва ли бих искал да общувам с него. Хората с недостатъци са интересни.

Старостта е в човешката глава. Аз преживях катастрофа с хеликоптер и операция на гърба. На мен ми поставиха кардиостимулатор. Аз понесох удар и една не умрях. Но аз си казвах на себе си: аз трябва да раста и да науча повече. Това е единствената противоотрова на старостта.

Баща ми е бил на 28 г., а майка ми само на 21 г., когато аз съм се родил. Не съм бил навършил и 2 г., когато баща ми решава, че му е писнало да играе незначителни роли в постановки на Бродуей, и е тръгнал към Холивуд в търсенето на слава и пари. 18 месеца след като той замина за Калифорния, тя беше видяла и прочела достатъчно, за да сложи край на брака им. Разведоха се, когато аз бях на 7 г., а брат ми Джоел на 4.

Мислите за другите ни отвличат от постоянните мисли за себе си.

Аз съм истински щастливец, защото срещнах сродната си душа преди 63 години. Вярвам, че нашият невероятен брак и среднощните ни разговори са ми помогнали да преживея всичко, с което съм се сблъсквал.

Аз и Ан винаги използваме такива щастливи поводи, за да дарим средства на институциите, които подпомагаме чрез нашата фондация. Да дадеш е безкористно дело, което продължавам да правя, защото ме кара да се чувствам добре.

Трябва да имаш в себе си нещо детско. Иначе нищо няма да е истинско.

Всички деца са естествени актьори. Аз още съм дете. Ако пораснеш окончателно, никога не можеш да станеш актьор.

Ако искаш да опознаеш един мъж, може да разбереш ужасно много за него като видиш за коя жена е женен.

Никога не съм смятал брака ни с Ан за уникален. Аз просто се влюбих в едно момиче и 60 години по-късно все още го обичам.

Колкото и лоши да са нещата, те винаги могат да станат и по-лоши. След инсултът ми се появи говорен дефект - и какво от това? При Моисей също е имало, но това попречило ли му е?