Роден на 8 декември 1943 г. в Мелбърн, Флорида, Джим Морисън се превърна в един от най-харизматичните изпълнители в историята на рока. Автор на няколко стихосбирки и късометражни филми, заемащ 47-ма позиция в класацията на списание Rolling Stone със стоте най-добри певци на всички времена, Джим Морисъностава вечен в сърцата на феновете си с неповторимите си изпълнения и със своите слова. Нека си припомним част от тях: 

"Хората са странни..."

"Забелязах, че като хората се шегуват, обикновено те са сериозни до смърт, а когато са сериозни, обикновено са доста забавни."

"Хората се страхуват от себе си, от собствената си реалност. От чувствата си, най-вече. Те говорят колко е велика любовта, но това са глупости. Любовта боли. Чувствата са смущаващи. Хората са научени, че болката е зло и опасност. Но как биха могли да се справят с нея, като ги е страх да чувстват? Целта на болката е да ни събужда. Те се опитват да я скрият. Но така грешат."

"Който контролира медиите, контролира ума."

 

"Най-важният вид свобода е да бъдеш този, който си наистина. Търгуваме същността си за роля. Разменяме разума за действие. Отказваме се от способността да чувстваме и в замяна си слагаме маска. Не може да има революция с големи мащаби, ако няма лична революция, на индивидуално ниво. Нещата първо трябва да се случат вътре в човека."

"Изложете се на най-дълбокия си страх. След това страхът няма сила и страхът от свободата се свива и изчезва. Вие сте свободни."

"Къде е желанието ви да бъдете странни?"

"Приятелят е човек, който ти дава абсолютна свобода да бъдеш себе си."

"Омразата е много подценявана емоция."

"Може да е на парчета, но ви давам най-доброто от себе си."

"Няма закони, няма правила, просто хвани приятеля си за ръка и го обичай!"

"Никоя вечна награда няма да ни опрости, че сега сме изгубили залеза."

"Наркотиците са облог с ума."

"Филмовите зрители са тихи вампири."

"Любовта не може да ви спаси от собствената ви съдба."

"Някои от най-лошите грешки в живота ми са били прически."

"Обичам хората, които разтърсват други хора и ги карат да се чувстват неудобно."

"Има време да живееш, време да лъжеш, време да се смееш и време да умреш. Така че по-спокойно, скъпа. Приеми го както дойде."

"Всяко поколение иска нови символи, нови хора, нови имена. Те искат да се разграничат от своите предшественици."

"Бъдещето е несигурно, но краят винаги е ясен."

"Има знайни неща, и незнайни неща. И между тях са вратите."