Истинското име на Джордж Оруел е Ерик Артър Блеър. Той е един от най-уважаваните писатели и журналисти в Англия, работил през XX век. Роден е на 25 юни 1903 в Индия. Жизненият му път приключва на 21 януари 1950 година, което е само 8 месеца след излизането на скандалния му роман „1984“ .

Джордж Оруел е бил авантюрист, който е вдъхновил много и предизвикал критиката на още повече. За да ви докажем това, искаме да споделим с вас 8 любопитни факта за него:

1. Проучванията му за книгите

През 1927 година Джордж живее в Лондон. За да усети живота и на най-ниската прослойка в обществото, писателят се отказва от предишния си живот и започва да живее като бездомник. Той забравя за хубавите дрехи и вкусната храна и се впуска в приключението.

2. Изгубените му книги

Когато Оруел се мести в Париж, живее с леля си. Всичките му трудове от престоя му там са изгубени. Никой не знае какво се е случило с тях.

3. Надгробната му плоча

През 1950 на гроба на писателя не се появява така очакваната плоча, която да покаже, че е бил велика личност. Точно в негов стил, на нея пише просто името му и двете дати.

4. Черновата на романа „Фермата на животните“ почти е бил унищожен.

През 1944 година той живее с жена си и сина им в Лондон. Тогава бомба пада върху къщата им и тя е напълно разрушена. За щастие семейството не е у дома.

Когато Оруел се прибира започва да търси трудовете си и най-вече черновата на „Фермата на животните“. Прекарва часове в търсене, но я открива.

5. Той въвежда термина „студена война

През 1945 година Джордж Оруел пише труда „Ти и атомната бомба“ след избухването на тези в Хирошима и Нагасаки. В него споменава термина:

"...това е вид светоглед, вид вяра и социална структура, която вероятно ще възтържествува в държава едновременно непобедима и в постоянно състояние на „студена война“ със съседите си..."

6. Научните му експерименти

Писателят прави и няколко проучвания в посока флората и фауната. Той дори стреля по гарга, за да и прави дисекция след това. Също така е искал да сготви и таралеж.

7. Почти се дави, докато пише „1984“

Един ден през 1947, докато си почивал от писането на романа, Оруел води сина си, племенницата и племенника си на разходка с лодка в залива Кориврекан в Шотландия. Той е известен с това, че се образуват много водовъртежи. Един от тях засмуква лодката и четиримата падат от нея. За щастие развръзката е щастива. 

След 2 години излиза и романът, за който всички говорят. Днес хиляди се възхищават на въображението му, защото книгата е прекалено реална и можем да открием нашата реалност в нея. Ето и цитат от нея:

"Власт е да разкъсаш човешките умове на парчета и да ги сглобиш в нови форми по твой избор."

8. Истината 

Джордж Оруел е известен с това, че рядко е разкрасявал случващото се в книгите му, защото е искал те да се доближават най-много до реалността. Ето защо той предизвивка скандал с книгата „Бирмански дни“. Тя излиза първо в САЩ преди в останалата част на света, а после и сменя името си няколко пъти, за да не бъде съден. В нея той описва престоя си в Бирма, когато работи като полицай и не спестява почти нищо.