На 26 май своя 71-ви рожден ден празнува голямата българска гимнастичка и треньорка по художествена гимнастика, златното ни момиче - Нешка Робева.

Родена през 1946 година в Русе, тя завършва хореографско училище, а после и ВИФ (днес НСА). В края на 60-те и началото на 70-те години се състезава в националния отбор по художествена гимнастика със старши треньор Жулиета Шишманова. В продължение на дълги години е конкурентка на легендата Мария Гигова. Най-големите й успехи обаче идват като треньор след края на нейната кариера.

Като състезателка, Нешка взима участия в 4 световни първенства - 1967, 1969, 1971, 1973 година. От тях има общо 7 медала. Повече от 20 години - през периода (1976-1999), е старши треньор на българския национален отбор по художествена гимнастика. За почти 25 години треньорска дейност, нейните възпитанички завоюват 294 медала, сред които 7 абсолютни световни и 10 европейски титли. Възпитаничката на Нешка Робева Мария Петрова е неизменно първа на три поредни световни първенства - Аликанте'93, Париж'94 и Виена'95 , с което повтаря успеха на Мария Гигова.

Робева поставя няколко спектакъла, които се радват на изключителна популярност в страната и в чужбина. Най-известните са "Два свята" и "Орисия", които се играят включително зад граница. За изключителни постижения в работата си Робева е носител на почти всички държавни отличия, както и на грамота за принос към световния женски олимпийски спорт.