Любовта носи много емоции, които променят света и перспективите на човек. Тя може да превърне хората в по-мили, по-съпричастни и внимателни „версии“ на себе си, но, за съжаление, невинаги е успешна. След като връзката достигне определена точка, се получават спорове и раздели. Защо? Защо любовта е такава? За да отговорим на този въпрос, трябва да разгледаме трите ѝ етапа и как всеки от тях влияе на връзката.

Изследователят Джон Готман от Института "Готман" разкрива съдбата на връзката и още нещо...

Етап 1: Влюбване

Първата фаза на любовта е "фаза на медения месец“, която според Готман е "характеризирана от физически симптоми (руменина, треперене, сърцебиене), възбуда, натрапчиво мислене, мания, фантазия, сексуално вълнение и страх от отхвърляне." Излъчваме радост, когато сме заедно и искаме да бъдем повече време един с друг. Не можем да спрем да се докосваме, независимо дали се целуваме, държим ръце или правим секс. Телата ни произвеждат амфетамин - стимулант, който ускорява посланията между мозъка и тялото, окситоцин, "хормонът на прегръдките", което ни кара да се чувстваме добре, когато докосваме някого, когото обичаме, и феромони. Когато се съчетаят, те ни карат да спрем да бъдем предпазливи, да се наслаждаваме на настоящето и да си позволим да бъдем „пометени“ в любовта. Въпреки това, еуфорията, възбудата и комфортът няма да продължат. След като връзката достигне втория си етап, проблемите ще се появят.

Етап 2: Да се научиш да вярваш и да приемаш недостатъците

Вторият етап се свързва с нарастващото недоволство в отношенията и започват споровете и отдръпването. Симптомите на етап 1 избледняват, оставяйки след себе си съжаление, гняв, разочарование и болка. Всички недостатъци си проличават и се превръщат в цели за враждебност. Тук повечето взаимоотношения се разпадат, защото много хора са виждали половинките си през розови очила. Те осъзнават, че този човек вече не е техният идеал и се съмняват в качествата му. Вторият етап обаче невинаги е Армагедон за любовта. Всъщност той може да помогне на взаимоотношенията да достигнат следващата фаза, но това зависи от двамата партньори. "Ако съотношението положителност към негативност надвиши 5:1 по време на конфликтни дискусии, двойката вероятно ще остане заедно", твърди Готман. Най-важното нещо, което двамата трябва да направят, за да оцелеят в тази фаза, е да бъдат съпричастни, да се разбират, да приемат недостатъците, да правят компромиси, да са наясно с нуждите на партньора и да слушат без осъждане и токсичност. Това ще спомогне за изграждането на доверие и връзката ще премине в последния етап.

Етап 3: Обвързване и лоялност

Последният етап на любовта води до стабилна, сигурна и удобна „височина“, където и двамата партньори са в хармония помежду си, приемат своите недостатъци и са нетърпеливи да прекарат живота си заедно. Това не означава, че дивите емоции от „медения месец“ ще се появят отново, но вместо това двойката изпитва усещането за цялост. Двамата се разбират взаимно, изграждат доверие и си вярват, а наградата им е да се наслаждават на връзката си. Между партньорите има баланс на властта, който укрепва връзката и задълбочава доверието. "Много е трудно да се установи дълбоко и продължително доверие в отношения, които имат нежелана асиметрия на силите", казва Готман, "в който разпределението на властта се смята за несправедливо за поне един човек". Двойките, които обаче са го постигнали този баланс, се радват на равновесието на силата, получено от втората фаза. Разбира се, раздели могат да се случат и на този етап, но те са редки и обикновено не са резултат от дребни спорове. В третата фаза хората имат по-успешни бракове, отглеждат децата си в здравословна семейна среда и се чувстват комфортно с партньора си. Може да не е толкова вълнуваща или емоционално заредена като фазата на „медения месец“, но е стабилна и трае цял живот.