Днес разделите и разводите са нещо обичайно, а за тях най-често виним обстоятелства, независещи от нас – несъвместимост на характерите, различни цели, неподходящ момент... Все неща, които уж не можем да преодолеем. И докато всички търсим любовта, все по-малко от нас изграждат стабилни връзки.

Според психолозите основната причина е, че нямаме воля да преминем през всичките 5 етапа на любовта. Ние просто се отказваме твърде лесно, мислейки си, че със следващия/следващата нещата ще са по-различни, т.е. по-хубави. Но според експертите всяка връзка може да стане перфектна, ако работим върху нея, стига в нея да няма насилие и да съществува взаимно уважение.

Но какви са 5-те етапа на любовта? Ето какво споделят психолозите:

Първи етап: Влюбването

Влюбването е първият и най-вълнуващ етап от всяка връзка. Тогава хормоните ни бушуват и превземат и ума, и тялото ни. Заради хормоните си мислим, че светът е по-хубав и новият ни любим е любовта на живота ни. Вярваме, че всичко ще бъде прекрасно и че нищо не може да ни раздели. Малките недостатъци на любимия ни сапросто очарователни особености и нищо не ни притеснява. Сякаш живеем в приказка, а разсъдъкът ни си е взел почивка. Тогава идва вторият етап.

Втори етап: Обвързването

Във втория етап вече връзката се задълбочава и се намесва официалното обвързване. От двама влюбени, които си пишат непрестанно и нямат търпение да се видят отново, се превръщате в истинска двойка. Започвате да се опознавате по-добре, помежду ви се заражда доверие, другият присъства все повече в живота ви. На този етап може да разберете, че хормоните са ви подвели и това, което сте взели за любов, е било просто страст. Ако обаче характерите ви не са чак толкова различни и другият няма някакви огромни недостатъци, най-вероятно ще продължите връзката към следващия етап.

Трети етап: Разлюбването

Във втория етап много хора взимат решението да създадат семейство или поне се зараждат такива планове. Те могат да се объркат при третия етап, когато се появяват първите сериозни разочарования. Ние знаем, че любимият ни има недостатъци, но сякаш до този момент не сме имали чак такъв проблем с тях. На третия етап обаче те започват да ни дразнят все повече. Изведнъж започваме да се питаме дали наистина обичаме този човек или е време да сложим край на връзката. Представяме си, че ще остареем с точно този човек и това истински ни плаши.

Четвърти етап: Истинската любов

Онези, които намерят сили да преодолеят третия етап, откриват, че си е заслужавало – след това всичко става по-лесно! След кризата осъзнаваме, че наистина обичаме партньора си, въпреки че и той си има недостатъци, които ни дразнят. В четвъртия етап приемаме любимия такъв, какъвто е.

Пети етап: Зрялата любов

След като и двамата осъзнаят силата на чувствата си и успеят да преодолеят няколко трудни момента, между тях настъпва истинско разбирателство. Любовта в този етап е здрава и много силна. Двойката започва да споделя всичко – планове, стремежи и едно общо бъдеще, което и двамата желаят.

Важно е да запомним, че истинската любов устоява на предизвикателствата и не се плаши от трудните моменти, а за да я постигнем е важно да приемем това, което не можем да променим, и ако то не е толкова страшно, трябва да се борим за връзката си.