Рибите сме добронамерени, обичащи, разбиращи. Но в същото време сме чувствителни и обидчиви. Затова, внимавайте, когато общувате с нас. Разочаровате ли ни, огорчите ли ни, нараните ли ни, от първи приятели внезапно ще се превърнем в далечни познати. Просто... сме такива.

Ето как НЕ трябва да се отнасяте с Рибите

1. Никога не казвайте на Рибите, че трябва да „стъпят на земята”.

Рибите сме пословични със своята чистосърдечност, наивност, романтичност. Със склонността си да витаем в облаците. И се гордеем с това. Ако някой се опита да ни „вразуми”, да ни накара да пораснем, няма да постигне нищо повече от това да затворим очите, ушите и сърцето си за него.

2. Никога не карайте Рибите да се сравняват с другите.

Рибите сме различни. Две мнения по този въпрос няма. Някои харесват нашата различност, други нито могат да я разберат, нито могат да я приемат. Но усещането за дистанцираност от останалите никога няма да накара Рибите да променят себе си. Напротив – това ще ни накара да се чувстваме още по-убедени в това, че трябва да смесебе си. Затова, никога не ни казвайте неща като:„Никой друг не би постъпил така”. Рибите не искаме да сме като другите. Искаме да сме като себе си.

3. Никога не се дръжте подценяващо с Рибите.

Рибите се отличаваме с борбен дух. Работливи сме, комбинативни сме, старателни сме. Когато правим нещо, го правим с мисъл и чувство. Посвещаваме му се изцяло. За нас наистина важи максимата: „Направи, каквото трябва, пък да става, каквото ще”. Рибите вярваме, че най-важното е да даваш най-доброто от себе си. Във всеки един момент. И за всяко нещо. Ето защо не можем да приемем подценяващи и обезкуражителни подмятания. Запазете ги за тези, на които не им стига смелост да се борят за мечтите си. Ние не сме от тях.

4. Никога не лъжете Рибите.

Рибите сме изключително чувствителни на тема истина и лъжа. За нас изгубеното доверие е трудно се възстанови. Да не кажа невъзможно. Освен това притежаваме изключително силна интуиция (пословични сме с тази своя способност) и веднага усещаме, когато някой се опитва да ни заблуди. Ако не искате да ни изгубите, не го правете. Не ни лъжете. Ще ви хванем, преди да сте усетили, и ще ви обърнем гръб, преди да проумеете какво става.

5. Никога не поучавайте Рибите.

Не обичаме да ни казват какво да правим. Особено когато не сме помолили за „съвет”. А такива съвети ние рядко искаме. Затова, не ни ги давайте. Ще ни подразните, а може и да ни обидите. Ще решим, че се месите в работите ни. Или че не вярвате, че можем да се справим с тях. При всяко положение ефектът ще е отрицателен. Така че, най-добре запазете мнението си за нас и за постъпките ни за себе си.