Какъв празник почита православната църква на 1-ви юли? Кой празнува имен ден днес?

Ето кой празнува имен ден на 1-ви юли.

На 1-ви юли се отбелязва денят на Свети Врач. Това е денят на всички лечители и билкари, както и на Светите братя безсребреници Дамян и Кузма.

Според преданието двамата братя били верни на клетвата да лекуват в името Божие и в името на живота, без да получават каквито и било облаги. Но веднъж те излекували богатата жена Паладия, която била болна от неизлечима и тежка болест. След като тя дълго се молила да ги възнагради, Дамян се съгласил да вземе 3 яйца – за символ на Светата троица. Кузма се разгневил на брат си, отрекъл се от него и пожелал да не бъде положен в един гроб с брат си, когато умре. След време Кузма починал пръв, а след като Дамян го последвал, хората решили, че е редно да ги положат в един гроб.

На днешния ден празник честват всички билкари. Баячки, народни лечители и врачки. Вярва се, че ако на този ден някой види рано призори жени да подреждат треви на купчинка, може да ги познае веднага – разпределят билките, които са събрани на Еньовден, подреждат ги против различни болести и ги оставят за предстоящата година.

На 1-ви юли имен ден празнуват всички, които носят имената Кузма, Кузман, Дамян, Дамянко, Дамо. На този ден празнуват също така и "красивите" имена - Красимир, Красимира, Красен, Красина. Бъдете здрави, щастливи и успешни!