Забелязали ли сте, че кралица Елизабет II никога не се разделя с чантата си? А замисляли ли сте се защо? Е, днес ще ви разкрием какво стои зад тази кралска мистерия.

Сали Бедел Смит, кралският биограф, обяснява, че кралицата държи в чантата си няколко неща – огледалце, червило, химикалка, ментови бонбони и очилата си за четене. В неделя носи и няколко банкноти, които да остави като дарение за църквата.

Но основната причина не се крие в тези предмети. Всъщност този дамски аксесоар е индикатор кога кралицата иска да си тръгне от дадено събитие или да се отърве от досаден събеседник. Например, ако кралицата разговаря с някого и премести чантата си от едната в другата ръка, нейните придворни ще разберат това като знак, че кралицата иска да приключи този разговор. Събеседникът, разбира се, не би обърнал внимание на това, защото жестът е едва доловим, а придворните ще се опитат да го разсеят с фрази като „Сър, Архиепископът на Кентърбъри би искал да говори с вас.“

Ако кралицата сложи чантата си на масата за хранене, това показва, че би искала събитието да приключи до 5 минути. Ако сложи чантата си на земята, Нейно Величество показва, че разговорът ѝ е неприятен и би искала някоя от придворните ѝ дами да го прекрати.

Най-категоричният жест е въртенето на халката. Ако кралицата започне изведнъж да си върти халката, това показва, че иска да бъде „спасена“ на мига.

Е, вече знаете какво показват тези на пръв поглед незначителни жестове. Надяваме се, ако един ден имате честта да говорите с кралицата, да не видите нито един от тях.