Ако родителите ти не са те пошляпвали като дете, вероятно познаваш някой, чиито родители, които са го правили.

Но дори и да познаваш някого, който „се е справил добре“ с този вид дисциплина, експертите настояват родителите да не го правят с децата си. Американската академия по педиатрия (AAP) издаде декларация през ноември 2018 г., според която телесното наказание е свързано с "повишен риск от отрицателни поведенчески, когнитивни, психосоциални и емоционални резултати за децата".

Експертите се съгласяват с това повече от всякога

Декларацията, озаглавена "Ефективна дисциплина за отглеждане на здрави деца", цитира почти 100 различни източника, включително научни изследвания, проучвания с педиатрични експерти и онлайн ресурси за поведенчески науки. Авторите на това изявление са д-р Робърт Д. Сеге и д-р Бенджамин С. Сийгъл, като и двамата работят в Американската академия по педиатрия. Те редактират изявлението, основано на обратната връзка от Съвета за злоупотреба и пренебрегване на деца и Комитета по психосоциални аспекти на детското и семейното здраве към академията по педиатрия.

Този комитет първоначално публикува подобно изявление през 1998 г., озаглавено "Ръководство за ефективна дисциплина", в което най-вече има предложения за дисциплина. Сега, 20 години по-късно, са увеличили въздействието на своята политика, като са утроили източниците си и са събрали изследвания за ефектите от физическата дисциплина.

Според проучване на Американската академия по педиатрия, 94% от американските педиатри не одобряват телесното наказание. Комитетът по правата на детето от Организацията на обединените нации го определя като удряне на деца с ръка или с камшик, колан, дървена лъжица или подобно. Може да се включва и ритане, разтърсване, щипане или дръпване на косата. Педиатрите осъждат всяко поведение, което засрамва или унижава децата, като принуждаване да останат в некомфортна позиция или принудително поглъщане (например, измиването на устата на детето със сапун или принуждаването да поглъща люти подправки).

Вредни последици

В най-добрия случай, пошляпването просто не работи като наказание, според документ от 2016 г. в списание за семейна психология. Проучване от 2014 г. в същото издание посочва, че родителите обикновено налагат телесно наказание в рамките на 30 секунди от словесната „дисциплина“, което подсказва, че действието им е импулсивно. Това изследване установява, че 73% от децата са възобновили лошото си поведение в рамките на 10 минути от телесното наказание.

В най-лошия случай, удрянето или унижаващото децата поведение могат да бъде пагубни. Въз основа на изследванията, ето кои са потенциалните отрицателни резултати:

повишена агресия при деца в предучилищна и училищна възраст;
• по-голяма вероятност децата да бъдат дръзки и агресивни в бъдеще;
• повишен риск от психични разстройства, включително депресия и мисли за самоубийство;
• повече когнитивни проблеми, включително по-ниски речникови резултати;
• по-голяма вероятност да злоупотребяват с алкохол и други вещества;
• намаляване на мозъчното развитие и коефициента на интелигентност.

Какъв родител да бъдеш вместо това

Как да дисциплинираш непослушно дете, което просто не иска да слуша? Опитай да му дадеш почивка, смятат от Американската асоциация по педиатрия. Декларацията препоръчва да „изолираш“ детето, за да обмисли последствията от поведението си.

Родителите прибягват към удряне или пошляпване само като последна мярка, според документа. Въпреки това, асоциацията съобщава, те са по-склонни да изберат телесното наказание, ако са го опитвали преди. Вместо да се приема разочарованието от лошото поведение на децата, асоциацията препоръчва възнаграждаване на доброто поведение. Разпознаването му ще насърчи децата да повтарят това поведение, вместо импулсивно да се държат лошо. Това трябва да сведе до минимум необходимостта от дисциплиниране. Положителният подход към родителството, вместо обратния, е най-ефективната стратегия!