Въпреки че всеки знае, че ултравиолетовите лъчи са опасни и при продължително излагане на слънце трябва да носим слънцезащитен крем и шапка, има много факти, за които изобщо не подозираме.

1. Ултравиолетовите лъчи се делят на няколко вида

Ултравиолетовият спектър се разделя на няколко вида лъчи. Слънцето излъчва в UVA (Ултравиолет А), UVB (Ултравиолет B) и UVC диапазоните, но озоновият слой пропуска в земната атмосфера едва 1-3% от това излъчване. 98,7 % от ултравиолетовата радиация, достигаща до повърхността на Земята, е в UVA диапазона.

Преди се вярваше, че ракът на кожата се причинява само от радицията на UVB. Но през последните години се доказва, че UVA също може да доведе до появата на свободни радикали, които причиняват същите вреди като UVB.

2. Някои слънцезащитни кремове предпазват само от UVB лъчите

UVB лъчите причиняват изгаряния, но UVA причиняват не по-малко вреди, просто ги забелязваме по-късно – бръчки, петна по кожата, хиперпигментация и др. Преди години слънцезащитните кремове ни предпазваха само от UVB лъчите, но днес има кремове с комбинирана защита – както от UVB, така и от UVA. Винаги гледайте етикета и избирайте комбиниран продукт.

Препоръчваме ви да се доверите на експерта в грижата за кожата Еucerin, който гарантирано няма да ви подведе! И тъй като учените на Eucerin знаят, че лицето ни е една от най-потърпевшите части от вредните слънчеви лъчи, те създадоха новия слънцезащитен флуид за лице на Eucerin за контрол на фотостареенето SPF 50 e подходящ за всекидневна употреба и осигурява високоефективна, фотостабилна защита от UVA/UVB радиацията. Иновативната Advanced Spectral Technology в него комбинира широколентови и фотостабилни UVA/UVB филтри за висока UV защита с мощния антиоксидант Ликохалкон A за неутрализиране на свободните радикали, активирани от UV лъчи и HEVIS светлина. Слънцезащитният флуид включва и Глицеритинова киселина, която поддържа собствените механизми на кожата за възстановяване на ДНК. В допълнение към него може да добавите и Eucerin Слънцезащитен лосион за контрол на фотостареенето SPF50+, подходящ за всеки тип кожа, който помага за предотвратяване на фотостареенето и видимо намалява признаците на стареене на кожата.

3. Защитете кожата си и след излагането на слънце

Проучванията показват, че продължителното излагане на слънце (3 и повече часа) предизвиква реакция у клетките ни, която продължава и след като се приберем на сянка. Тоест изгарянето може да се влоши, както си седите у дома. Затова, след продължително излагане на слънце, е добре да се намажете с масло за след слънце. Най-добре е да е с антиоксиданти. То ще намали пораженията, причинени на кожата.

4. Водораслите са естествен UV-филтър

Един специфичен антиоксидант, наречен астаксантин, може да повиши слънчевия толеранс на кожата ви и да я направи по-еластична. Естественият астаксантин се произвежда само от водораслите Haematococcus pluvialis, които отделят астаксантин, когато са изложени на слънчева светлина и трябва да се предпазят от ултравиолетовата радиация. 6 мг дневно, приемани в продължение на 8 седмици, намаляват риска от слънчеви изгаряния и от появата на петна, освен това повишават еластичността на кожата.

5. Плодовете и слънцето вървят ръка за ръка

Не само че плодовете са невероятно вкусни, но те са пълни с антиоксиданти, които намаляват вредното влияние на слънцето.

6. Може ли слънцезащитният крем да лекува акне?

Накратко казано – да, слънцезащитният крем може да ви помогне в борбата с акнето, ако съдържа цинк. Цинкът в слънцезащитните кремове всъщност е много полезен в борбата с акнето. Този елемент намалява отделянето на химикали, които предизвикват възпаление и акне, освен това намалява белите и черни точки.

7. Витамин D и слънцезащитният крем не се харесват

За съжаление, витамин D не се синтезира в тялото ни, ако сме покрити със слънцезащитен крем. Затова е препоръчително да не се мажете с крем, ако няма да стоите повече 20-30 минути на слънце.

8. Слънчевите бани през зимата също са важни

Ако денят го позволява, е много полезно да се печете на слънце през зимата, защото точно тогава се нуждаем най-много от слънчевите лъчи. През зимата нивата на витамин D спадат до 50%, което е проблем. Недостатъчното витамин D може да доведе дори до депресивни състояния и здравословни проблеми.

9. Антиоксидантите са много полезни срещу слънчевото изгаряне

Приемането на антиоксиданти намалява вредата, която слънцето оказва върху клетките ни и понижават риска от рак.