Като цяло ненавиждам цигарите и не ги разбирам. 
 
Трудно ми е да проумея как човек доброволно може да избере да трови себе си с нещо толкова безсмислено. Да, чувал съм аргументи от тип: "На един мой приятел, дядо му имал братовчед, който имал ортак, та на него баща му пушил по две кутии на ден и умрял на 90". Чувал съм и аргументът, че  храната ни е ГМО, а плодовете ни са тъпкани с нитрати, но пак не го разбирам. След като всичко останало е пълно с отрови, защо ти е да си вкарваш допълнително? Също така и не разбирам как може след вкусно ядене, човек да си вкара цигарата в устата и да каже, че това е "най-големият кеф". Не мога да разбера и как на хората им харесва повече да дават по 100-150 лева месечно, за да се тровят, вместо да са с нови дрехи, да ядат по-хубава храна, да живеят в по-хубава квартира. Но това са просто неща, които аз никога няма да разбера като непушач.
 
От друга страна пък съм толерантен човек. Уважавам правото на всеки да прави каквото си поиска, стига да не нарушава някакви закони. Щом на някой му е кеф да пуши - нека да го прави. Не е моя работа за какво ще си дават парите хората и как ще си живеят живота.
 

Само че всичко си има граници.

Тютюнопушенето е доказано вредно. И дълголетието на братовчедката на стринка ви, не доказва обратното. Тоест щом някой прави нещо, което вреди на останалите, защо да е нормално да го прави, където си поиска? Съжалявам, драги пушачи, разбирам ви, но повечето от вас сте безобразно нагли. С какви очи някой може да твърди, че му се нарушават гражданските права, като му се забранява да прави нещо, на определено място? Утре може да поискате да правите секс на жълтите павета, защото така ви кефи. Отново ли ще  предложите в защита на желанията си силен аргумент от типа на - не гледайте. Наистина, нагло е да кажеш на някого, аз ще си правя каквото искам, на теб като не ти харесва, не идвай там, където го правя. А защо? Защо тези, които не вредят на никого, трябва да  се съобразяват с тези, които го правят? Няма логика, но пък в тези географски ширини, всичко е изкривено.
 
Желаните промени в закона са непрактични и всеки го знае много добре, но все пак ще се аргументирам.
 

Заведения за пушачи и непушачи

Как да стане? Излизате с компания - двама пушат, двама не пушат. Какво се случва? Търсиш си нови приятели ли? Не, просто на непушачите ще им се наложи да подгънат крак.
 

Зали за пушачи и непушачи

Масово заведенията са толкова малки, че това просто няма как да стане. И отново идва проблемът с антуража.
 

Разрешено пушене по нощните заведения

Като се замисля за това предложение, вените на шията ми изпъкват толкова силно, че ми се струва как искат да се отцепят от мен и да заживеят собствен живот. Изобщо колко от депутатите са стъпвали в някое нощно заведение? Имат ли бегла представа, че в повечето популярни нощни клубове, често няма място дори къде да си оставиш напитката? Имат ли представа, че ако някое заведение има капацитет 200 човека, вътре са поне 300-400? Примерно, не съм ги броил. Имат ли представа колко топлина излъчват тези хора и каква е температурата вътре? Имат ли представа изобщо как пушачите пушат по заведенията? Пали се цигара след цигара, без почивка. Понеже е адската гъзария, разбираш ли. Буквално няма въздух за дишане. Наистина положението е повече от ужасяващо, когато всеки в заведението пуши. Добрата вентилация по заведенията е мит.
 

Бизнесът страда

Бизнесът страдал. Кой бизнес, този с нощните заведения ли? Този, който купува бутилка алкохол за 10-15 лева и я продава за 60-70? Който взима бутилка бира за 1-2 лева и я продава за 5-6? Стига, моля ви, това е повече от безумно.
 

Сервитьорката и тя е човек

Нали се сещате, че вие влизате за час-два и си тръгвате. Ами персоналът на заведението, който работи там по цял ден? Нормално ли е те да дишат цигарен дим по 8 часа на ден? Според мен не е, ама на кой ли му пука. Като не искат да го дишат, да си  намерят друга работа, нали? Естествено, и за тях важи този довод - като не искате да ви се дими, не ходете на работа, бе!
 
В крайна сметка е ясно защо се обсъжда този закон - за да се обслужат разни интереси. Пък майната им на хората. Важен е комфортът на едни, за сметка на здравето на други. Скъпи пушачи, никой не ви отказва правото да пушите, но когато вредите на останалите, просто не е редно. И не само, че не е редно, а е ужасяващо нагло и безочливо. Бъдете хора, мамка му!