За всеки човек сутрешното събуждане е истински ежедневен ритуал. Някои хора се събуждат и обмислят в леглото задачите, които предстоят за деня, други по навик си навиват алармата за още 10 минути, а трети се изправят бързо и веднага.                                                                                                          

Фитнес инструкторът Крейг Балантайн води блог за здравословно хранене и ранно ставане. Той измислил формулата "10-3-2-1-0", чрез която можете да си починете през нощта и да се събудите сутринта, освежени и пълни с енергия.
С удоволствие ще споделим с вас формулата за здрав сън и се надяваме да ви помогнем утре да се наспите пълноценно.

Крейг Балантайн вярва, че подготовката за перфектния сън започва още през деня, в късния следобед. Затова той обръща внимание на пет времеви точки:

• 10 часа преди лягане: никакъв кофеин
• 3 часа преди лягане: никаква храна и алкохол
• 2 часа преди лягане никаква работа
• 1 час преди лягане: никакви екрани
• 0: сутрин само веднъж да се натиска бутона на будилника

Десет часа: е времето, през което кръвта да може се изчисти от стимулиращия ефект на кофеинови напитки (кафе, зелен и черен чай, кока-кола, енергийни напитки, шоколад и т.н.).

Три часа: необходими са тялото да си почива и да не губи енергия за смилането на вечерята и отстраняване на последиците от употребата на алкохол.

Два часа: не правете нищо, дори не мислете за работа. Работата оставете за следващия ден.

Един час: спрете използването на всякакви устройства с дисплей - телефонни разговори, проверка на електронната поща, комуникация в социалните мрежи и други подобни занимания. Дайте на очите и ума си време да си починат и да се отпуснат.

0 пъти: създайте си навик да ставате веднага след алармата на будилника и не си позволявайте кратка дрямка, след която отново ще се чувствате уморени.

Благодарение на тази формула сънят става дълбок, тонизиращ, а тялото складира енергия за професионални и лични подвизи през новия ден.

Желаем ви приятно събуждане!