Стояна-Мария Константинова Мутафова е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Едни от най-известните ѝ роли в театъра са в постановките "Космонавти", "Госпожа стихийно бедствие", "Магистратите също плачат", "Квартет", "Шедьовър".

Великата българска актриса си отиде на 6.12.2019-та, но споменът за нея ще бъде вечно жив в нашите сърца.

"Мечтая никога да не стана "нормална"."

Стоянка е удостоена с над 15 награди за приноса си към българските кино и театър. Сред тях са орден "Стара планина", награда "Аскеер", почетната грамота за "Принос в културата и обогатяването на световното театрално изкуство", почетен гражданин на Бургас и други.

"Майната му. Винаги съм била на този принцип. Не страдам много за нищо, нито пък се радвам прекалено на хубавите неща. Май това е формулата да станеш столетник като мен. Нищо не си слагам на сърце."

Популярна е с ролите си във филмови и телевизионни продукции като "Големанов", "Вражалец", "Новогодишна шега, "Топло", "Любимец 13" и много други.

Сред най-култовите ѝ реплики от филми е:

"Оставам тук, защото парното е по-силно. Честита Коледа!"

Стоянка е дъщеря на известния писател и драматург Константин Мутафов. Той разпалва страстта ѝ към театралното изкуство.

Как искате да Ви запомнят? - А, много ми е зор! Както искат, така да ме запомнят!

Стоянка Мутафова е любимка на народа заради енергията, която бликаше от нея. За цялата си кариера тя участва в над 90 театрални постановки.

"Понякога се чувствам много млада, много малка даже. Някои пъти като дете. Нещо детско си нося в себе си. Не се чувствам възрастна. Не, не, не. Не нося това, което много хора имат много рано - едно такова достолепие добиват в поведението си – така може, пък така не може. Както искам, така си живея."