Намерила си половинката си. Поздравления! Наслаждавате се на любовта и мислите да я узаконите. В края на краищата няма нищо по-добро от събуждане до най-добрия ти приятел всяка сутрин. Докато изследванията показват, че бракът предлага много физически, емоционални и финансови ползи, според публикация в „Ню Йорк Таймс“, е важно да „заглушим“ тези външни гласове и да погледнем вътре в себе си. Това ли искаме наистина? „Бракът не носи само щастие и дъга. Има и бури. В един момент преминаваш от прага в реалността. Това е този, за когото ще се омъжиш“, казва д-р Ерис Хюмер Уинанс, доктор по психология и съосновател на Divorce Doctor.

Бракът в действителност не е това, което виждаш в социалните медии. Не можеш да сложиш филтър на споровете, нито сантиментални хаштагове на проблемите си. Но е чудесно да можеш да видиш други двойки, които показват и празнуват любовта си, а това предлага поглед към това колко възнаграждаваща и удовлетворяваща може да бъде този вид връзка.

За да достигнете до целите на брака си, д-р Уинанс препоръчва да си зададеш няколко важни въпроси, за да разбереш дали е настъпил подходящия момент да стигнете до олтара:

1. Искате ли едно и също?

Важно е и двамата да сте на една и съща страница. Бракът може да е труден, ако вашите пет или десетгодишни планове се различават драстично. Каква част, ако има такава, ще играят културата или религията в живота ви? Съгласни ли сте относно преместването и промяната в живота ви, ако някой от вас получи предложение за работа в другата част на страната? Не оставяй нито един лист „необърнат“, когато става въпрос за обсъждане на бъдещето ви, защото не би искала да ти се налага да се справяш с изненади.

2. Имате ли еднакви ценности?

Отвъд целите ви за бъдещето, трябва да споделяте силна морална обща основа. Какви са ценностите, които са приоритет и за двама ви и ще се срещнат ли с тези на партньора ти, ако не съвпадат точно?

3. Виждала ли си най-лошото в него?

Обратното също е важно. „В болест и здраве“ не е евфемизъм. Ако се появят неприятни факти, ще трябва да се справите с тях. През първите няколко месеца на връзката показваме най-доброто от себе си, но бракът е свързан с изграждането на съвместен живот, в който не винаги всичко е рози. Ако все още чувстваш любов, когато дъхът му сутрин е като този на дракон, ако е изгубил работата си, виждала си го разгневен или е натрупал килограми, това е силен знак, че без съмнение ще бъдеш подкрепящия го партньор, който заслужава. Просто се увери, че чувстваш същите подкрепа и състрадание в замяна.

4. Харесваш ли го?

Това не е подвеждащ въпрос. Можете да си заслепена от начина, по който изглежда, когато тренира или да мечтаеш за домашните му лингуини, докато работиш. Но попитай себе си дали наистина го харесваш. Можеш ли да се справяш с шегите на баща му до края на живота си? Можеш ли да седиш в стая с родителите му и да се чувстваш удовлетворена? Можеш ли да отидеш на почивка с тях, да се „изгубиш“ в чужд град и все пак да се чувстваш сигурна и защитена? Може да имаш силни чувства към даден човек, но трябва и да го приемеш и да не очакваш да се промени.

5. Приемаш ли „багажа“ му?

Всеки има тъмна страна, но се запитай дали може да приемеш тази на партньора си. Предишните преживявания, добри и лоши, са го направили този, който е днес, така че трябва да го приемеш такъв, какъвто е. Но, например, ако в момента се бори с някакво пристрастяване, предложи да му помогнеш да получи необходимата помощ, преди да пристъпите към брак, съветва д-р Ерис. Аналогично, идентифицирай сериозните противоречия в личността му и не забравяй, че психолозите не са само за омъжени хора. Не се надявай, че бракът ще поправи тези неща.

6. Финансово съвместими ли сте?

Начинът, по който харчим парите си също играе важна роля във всеки съюз. Ако пестиш повече, а партньорът ти редовно си купува дизайнерски дрехи или нови коли, може да искаш да прекратиш връзката ви. Парите са един от основните източници на напрежение в отношенията, така че трябва да имате еднакво отношение към тях.

7. Имате ли си доверие?

Доверие е онова чувство, което усещаш, когато си с някого, който е твоето олицетворение на дома. Но се сблъскате с препятствия и може да хванеш партньора си в „бяла лъжа“ (но все още го обичаш). Ако си имате доверие, „разработете“ план, за да продължите напред или да сте „квит“. „Ако нещо в теб те кара да мислиш, че му нямаш доверие, връзката ти ще бъде токсична и трябва да се консултираш, за да видиш дали можеш да изградиш доверие“, казва д-р Ерис. „Определено това може да бъде направено.“

8. Колко често ще правите секс?

Сексуалната съвместимост може да изглежда като (сватбени) звънчета, но е от решаващо значение за вашата връзка. Възможно е да правите често секс в началото на връзката, но да поговорим за очакванията ви, когато ипотеките, децата и променящите ви се тела се появят. Колко често ще предпочитате секс в този момент? В унисон ли сте? Обсъждали ли сте го?

9. Можете ли да общувате?

Не говорим за размера на съобщенията, които си изпращате на обяд (въпреки че това също е важно!). Като дете родителите ти са те учили да общуваш по определен начин, който може да се различава от начина, по който партньорът ти е бил отгледан. Може да има разминаване, но в крайна сметка трябва да стигнете до момент, в който и двамата сте свободни да изразявате безпокойствата и желанията си без осъждане. Това е магическа и неуловима концепция, която ще разбереш, щом я преживееш.