Идеята, че щастливо влюбените двойки напълняват, звучи малко странно, но изненадващото е, че има научни доказателства за това. Според няколко проучвания двойките, които са щастливи и удовлетворени от връзката си, са по-склонни към напълняване.

Нека разберем защо е така:

За любовта и напълняването

Учени от Университета на Северна Каролина са наблюдавали теглото на над 8000 души в продължение на години и са установили, че омъжената жена качва средно 11 кг през първите 5-6 години на брака. Жените, които живеят с партньора си, но не са омъжени, качват средно 9 кг, а онези, които имат връзка, но не живеят с партньора си, качват средно  6 кг.

Проучването показва как се променя теглото и на мъжете. Учените са установили, че мъжете, които живеят с половинката си от повече от 2 години, са два пъти по-предразположени към качването на много килограми (над 11 кг) спрямо мъжете, които не живеят с половинката си.

Проучването стига до заключението, че има силна връзка между любовната връзка и напълняването, но в същото време любовта води до намаляване на цигарите и алкохола, което показва, че влюбените двойки все пак се стремят да живеят малко по-здравословно.

За удовлетворението и напълняването

Друго проучване, проведено от Американския национален здравен институт, цели да отговори на въпроса дали напълняването при съпрузите зависи по някакъв начин от удовлетворението им от брака. Участниците в проучването са били двойки, които са женени от повече от 4 години. Проучени са били нивата им на стрес и емоционалното им състояние. Така учените установяват, че двойките, които са щастливи от връзката си, са два пъти по-склонни към напълняване в сравнение с двойки, които не били особено щастливи.

Проучването заключва, че хората в щастливите двойки качват повече килограми, защото не изпитват нуждата да се харесват на потенциални партньори и се чувстват щастливи такива, каквито са. Докато хората в не особено сполучливи бракове не могат да напълнеят заради високи нива на стрес.

Напълняването е заразно

Друго проучване доказва, че напълняването при съпрузите е заразно! Ако единият партньор качи килограми, има 37% вероятност и половинката му да напълнее. Причината е, че двамата се адаптират към начина на живот на другия и прекарват голяма част от времето си заедно. Докато двойките, които не са доволни от връзката си, избягват да прекарват много време заедно и затова не възприемат хранителните навици на другия.

Разбира се, не е казано, че ако сте щастливи в любовта, 100% ще напълнеете. Има много двойки, които заедно са се мотивирали да променят живота си и да започнат да живеят здравословно. Вижте няколко такива истории тук.