Хората в наши дни се страхуват да си почиват. Ако не бързаме за работа, не изучаваме чужд език или нещо ново, не тренираме във фитнеса, се чувстваме безполезни. Правенето на нищо се смята за лошо в нашето общество.

И точно за това холандците създадоха нова и интересна философия за живота - Niksen. Начин да станат по-щастливи, спокойни и да се справят с натоварения график на живота.

Какво е "niksen"?

Думата "niksen" на холандски език се превежда като "не правя нищо". Това е начин да се справим с натоварения начин на живот, като просто прекъснем кръга от задачи. Отпускането и релаксацията също са цел , без чието осъществяване е трудно да постигнем желания резултат. Постоянният стремеж за успех във всичко води до стрес, нервни разстройства и психиката ни страда изключително много.

Ето защо всички се нуждаят от "niksen". Основният му принцип е да можем да не правим нищо, но не трябва го бъркаме с обикновения мързел. Мързелив човек съзнателно не иска да прави нещо. От друга страна, "niksen" принуждава човек временно да спре да мисли за задачите си и да отдели време за малко безделие.

"Niksen" не изисква подготовка, нито определени условия. Нямаме нужда от камина, одеяло или чаша чай, за да се отпуснем. Няма нужда да търсим смисъл и радост във всичко наоколо. И дори няма нужда да се търси баланс във всички области на живота. Достатъчни са ни няколко спокойни минути.

Идеи за niksen

Практикуването му обикновено е доста лесно. Просто трябва да се разсеем от всички задачи и да позволим на мислите да се лутат в главата ни без никаква цел. Можем да си направим почивка по всяко време, когато усетим напрежение. Можем да:

  • погледаме през прозореца;
  • наблюдаваме какво се случва на улицата;
  • слушаме музика;
  • разглеждаме списания;
  • се радваме на домашните си любимци;
  • поканим приятели и да бездействаме заедно.
Какво да не правим по време на niksen?

Важно е да не търсим ползи в действията си и да не очакваме нищо от тях. 

Не можем да отидем да тичаме или да направим нещо до края на почивката. И освен това, в никакъв случай не трябва да се обвиняваме в мързел в тези моменти. Трябва да приемем правото си на почивка и да осъзнаем ползите от нея. 

Как да въведем "niksen" в живота си?

Трябва да осъзнаем, че правенето на нищо е добре за бъдещите ни постижения. Трябва да оставим желанието си да бъдем продуктивни всяка секунда и да намерим начин да не правим нищо.

За начало можем да опитаме да не правим нищо за малко, дори можем да сложим аларма на телефона си за 5-10 минути. След по-силен стрес трябва да отделим повече време.

В началото може да се почувстваме много неудобно, особено ако сме свикнали постоянно да правим нещо. 

Ползите от холандското безделие

Колкото и странно да звучи, безделието има голям ефект върху креативността. Без да правим нищо, по-лесно променяме виждането си за ежедневните си проблеми и по-лесно можем да намерим решения за тях.

Редовното освобождаване на мозъка от необходимостта да мисли и взема решения помага за намаляване на тревожността и облекчаване на нервното напрежение, увеличаване на нивата на енергия, което в крайна сметка води до спокойствие и хармония.