Имаме толкова малко време на този свят, а толкова много неща, които искаме да свършим... Жонглирайки между работата, отношенията с близките и желанието да поддържаш тялото си здраво и във форма, не е трудно да се каже, че носиш много дини под една мишница. Мислиш си как една хубава почивка ще ти се отрази страхотно и как ако можеше да се случи, щеше да бъдеш много по-щастлива, в добро настроение и радваща се на живота.

Е, според една японска философия, грешиш!

Запознай се с ikigai ( произнася се аки-гааи). Японско философско учение, което в буквален превод означава „да намериш целта си”, „причината, заради която се будиш сутрин”. Произлизаща от думи iki (живот) и kai (осъществяването на надеждите и очакванията), според тази теория, когато намериш своята цел в живота и го живееш постоянно и с мисъл за нея, ще се радваш на щастие и дълголетие. Тази теория е подплатена и с доказателства. Според проучване, обхващащо повече от 43 хиляди души, онези които твърдят, че са намерили своята цел в живота, живеят 7 години повече от останалите.

И така, как да откриеш своята мисия в живота и да се радваш на щастието, което я съпровожда?

Първото нещо, което трябва да направиш, е да си зададеш няколко въпроса, на които да отговориш откровено: „Какво обичам да правя?”, „В какво съм добър?”, „Какво мога да дам на света?”. Може би ще ти отнеме време и усилия да достигнеш до своя ikigai, но когато успееш, ще видиш как стресът напуска живота ти. Ще го намериш в работата, хобитата и връзките си, не в безцелното излежаване на плажа или разходките. Когато откриеш своята мисия, почивката и ранното оттегляне от работа ще изчезнат от живота ти. Ще бъдеш постоянно заета с онова, което обичаш да правиш, а удовлетворението, което ще ти носи, ще елиминира нуждата от почивка и бягство от реалността, за които често си мислиш.

Но не забравяй, има разлика между това да си заета и стресирана. Да се опитваш да организираш времето си сред куп задачи и крайни срокове, е истинска предпоставка за стрес. Да се будиш сутрин пълна с енергия и нямаща търпение да изпълниш всички задачи, които си си поставил за деня, това вече е ikigai!