Всеки човек има свое разбиране за това какво е щастието, което до голяма степен зависи и от неговата националност. В някои държави дори има „министерства на щастието“. Тяхната задача е да помогнат на хората да бъдат щастливи. И още нещо, някои държави са известни със своите собствени концепции за това какво е щастие и как то може да бъде постигнато.

Със сигурност сте чували за хюга – рецептата за щастие на датчаните, но има и други концепции, които са достойни за внимание. Днес сме подбрали 7 от тях и сме сигурни, че във всяка от тях можете да намерите нещо полезно.

1. Калсарикани (Финландия)

Ако трябва някак да преведем тази сложна дума, бихме казали, че това е чувството да седиш по бельо вкъщи, да си пийваш алкохол и изобщо да не излизаш навън.

За разлика от другите скандинавски концепции за щастие, за калсарикани не се нуждаете от красива стая с камина, защото финландската концепция е много по-простичка и близка да реалния живот.

Рецептата за щастие според калсарикани: Щом се приберете у дома, облечете си нещо удобно, отворете бутилка вино, хапнете малко шоколад, пуснете си приятна музика и се отпуснете.

2. Шинрин-йоку (Япония)

Шинрин-йоку е вид горска терапия, или буквално – „горско къпане“. Идеята на тази терапия е да се насладите на природата и да бъдете в хармония с нея. Прекараното сред природата време понижава кръвното налягане и нивата на стрес, повишава имунитета, подобрява настроението и увеличава продуктивността. Това е най-добрият начин да преборим депресията.

Рецептата за щастие според шинрин-йоку: Отидете в гората. Намерете си тихо местенце и открийте природата с петте ви сетива: огледайте се, вдишвайте дълбоко, слушайте звуците на гората, докоснете дърво и „опитайте“ сладостта на въздуха. Правете каквото ви е приятно – рисувайте, разхождайте се, медитирайте, полегнете и т.н.

3. Икигай (Япония)

Икигай означава „смисълът на живота“, но още по-доброто определение е „онова, което те кара да ставаш сутрин“. Причината може да е любовта, но може и да е нещо по-обикновено – миризмата на сутрешното кафе, проектът, върху който работите, домашният ви любимец и т.н.

Когато човек намери своя икигай, той се освобождава от депресията и деструктивните си навици, защото няма търпение да дойде утре и да прави това, което обича.

Рецептата за щастие според икигай: Започнете деня с любимата ви храна. Това ще повдигне настроението ви. Не се страхувайте от промените и отделяйте минимум 1 час на ден за вашето хоби. Събудете детето във вас: бъдете смели и любопитни. Радвайте се на малките неща и постижения. Съсредоточете се върху самото пътуване, а не върху крайната точка.

4. Люка (Дания)

Люка е датската дума за щастие. В основата на тази концепция е да намерите радост в ежедневието.

Рецептата за щастие според люка: Ето една простичка идея – отидете до съседите ви и ги почерпете с нещо вкусно, което сте сготвили, обадете се на баба ви и ѝ кажете нещо хубаво, усмихнете се на непознат... Ако пък не харесвате работата си – сменете я, спрете да купувате неща само защото в момента са модерни и другите ги купуват.  Стремете се да увеличите щастието в ежедневието ви и в същото време да донесете щастие и на околните.

5. Пали-пали (Южна Корея)

Очевидно в Южна Корея животът тече на бързи обороти, защото пали-пали означа „по-бързо, по-бързо“. Корейците не обичат да чакат, затова в страната са толкова популярни бързите срещи, както и курсовете, които обещават да ви научат на нов език за две седмици. Същото се отнася и за доставките на храна и за покупките онлайн – всички трябва да става много бързо.

Рецептата за щастие според пали-пали: Основното правило е да не пропускате никоя възможност и бързо да се възползвате от нея. Ако искате да живеете бързо, трябва да следвате няколко правила: направете си график, яжте здравословно, но не отделяйте много време за готвене, пейте повече! Никога не спирайте да учите нови неща.

6. Кюри (Шотландия)

Кюри на шотландски означава „да се сгушиш“. В страна с предимно студен климат да се сгушиш под мекото и топло одеяло е любим момент на всички.

Единството с природата също е важно, както и общуването с животни и запазването на традициите.

Рецептата за щастие според кюри: Разходете се с кучето ви на някое красиво място сред природа. Забравете за студа, досадните комари и други неприятни неща от ежедневието ви. Послушайте приятните звуци на природата. Вечерта отидете на кафе с приятелки и обсъдете някоя интересна идея. Уважавайте историята не само на страната, но и на рода ви.

7. Филотимо (Гърция)

Филотимо може да се преведе като „гордост, честност и достойнство“. Основната идея е да уважавате себе си и околните.

Рецептата за щастие според филотимо: Записвайте си 2-3 позитивни мисли или постъпки в специален дневник, бъдете дружелюбни, гостоприемни, приветливи и учтиви. Бъдете състрадателни и се интересувайте от приятелите си.

Рецептата на Далай Лама за щастие

Известният духовен лидер вдъхновява милиони хора по света. Той споделя няколко принципа за щастие:

  • „Щастието не е нещо, което идва готово. То произлиза от собствените ни действия.“
  • „Всеки ден, когато се събуждаш, благодари за това, че си жив. И си обещай, че няма да пропилееш този безценен дар. Обещай си, че ще използваш енергията си, за да се развиваш, да отвориш сърцето си към другите, да просветлиш ума и душата си. Обещай си, че ще изпитваш любов, а не гняв.“
  • „Какъв е смисълът да тъжите, ако все още можете да оправите нещата. Какъв е смисълът да тъжите, ако нищо не може да се оправи?“