Различният подход ще ви помогне да промените живота си.

В днешни дни позитивното мислене е популярна концепция, но какво точно говори то?

Според експертите, позитивното мислене не означава да заривате главата си в пясъка и да игнорирате по-малко приятните ситуации в живота. Позитивното мислене означава да подхождате към неприятностите по по-позитивен и продуктивен начин.

За щастие като всеки друг подход, позитивното мислене може да бъде развито. Ето десетте правила, които ще ви помогнат:

1. Изразявайте благодарност всеки ден

Ако превърнете изразяването на благодарност в своя рутина, ще повишите благосъстоянието си с повече от 10 процента. Добър навик е да попълвате дневник с благодарности всяка сутрин. Отнема само пет минути от времето ви, но може да ви донесе дълготрайни ползи.

Започнете с това да назовете пет неща, за които сте благодарни. Опитайте се да сте възможно най-конкретни, защото детайлите носят повече ползи. Старайте се да описвате различни неща всеки път - има много, за което да благодарите!

2. Обградете се с позитивни хора

Твърди се, че човек е съвкупност от петте души, с които прекарва най-много време, затова трябва внимателно да подберете основния си кръг от приятели. Ако сте заобиколени от позитивни хора, в живота ви ще има повече позитивизъм и това ще промени начина, по който мислите и действайте.

Поставете си за цел да прекарвате време с щастливи хора, които ви вдъхновяват и избягвайте да отдавате много внимание на онези, които изцеждат енергията ви.


3. Медитирайте

Медитацията е мощен инструмент, който ще ви помогне да повишите контрола над мислите си. Когато медитирате, умът ви се избистря и успокоява, а това ще ви помогне да се концентрирате. Това ви гарантира ведрина, която няма как да получите от външния свят.

Седнете или легнете комфортно, затворете очи и се съсредоточете върху дишането си. Ако това е нещо ново за вас, може да опитате с насочена медитация и да следвате инструкциите. Помнете, че е нужно време, за да свикнете, така че не се отказвайте.

4. Променете перспективата си

Животът ни носи както положителни, така и отрицателни преживявания. Разбира се, че е лесно да мислите позитивно, когато всичко върви по вода, но с първите трудности често се завръщаме към предишното си поведение. Но точно в тези моменти е жизнено важно да запомните, че от вас зависи как ще приемате преживяванията си - само вие можете да промените собствената си перспектива.

Например може да мислите за здравословните си проблеми като за възможност да подобрите храненето си и да развиете нови позитивни навици.

5. Спортувайте редовно

Физическата активност може да повиши менталното ви здраве. Когато тренирате, тялото ви отделя ендорфин - хормонът, който ви кара да се чувствате добре.

Опитайте се да въведете дори и най-малките промени в ежедневието си като например да се качите по стълбите, вместо да използвате асансьор или да се разтегнете след дълго седене. Най-добре е да посещавате фитнеса три пъти седмично или да намерите физическа активност, която ви допада и я практикувате редовно.

6. Превърнете негативното говорене на себе си в положително

Наясно ли сте с мислите, които ви идват? Наясно ли сте с влиянието на негативните мисли върху вашето благосъстояние? Може би ви се струва, че една мисъл “Не ме бива в това” или “Не трябваше да правя това” няма да навреди, но една по една те ще създадат ефекта на снежната топка.

Затова винаги, когато усетите, че мислите нещо негативно, спрете и го превърнете в позитивно. Например вместо да си мислите “Не ме бива в това”, си кажете “С времето и практиката ще задобрея”.

7. Молете за помощ

Напълно нормално е да се чувствате претоварени от време на време. В подобни ситуации е важно да откриете подкрепа или да потърсите помощ, без да се срамувате.

8. Бъдете гъвкави

Понякога нещата няма да се случват така, както сте планирали. Вместо да се оплаквате и да мрънкате, опитайте да подходите с отворено съзнание и да не се фокусирате само върху негативното. Ако сте гъвкави, ще можете лесно да се приспособите към новите обстоятелства и да различите другите възможности, които ще ви помогнат да преодолеете неприятностите.

Когато се чувствате в застой, опитайте да запишете всички опции, които имате. По този начин ще ви хрумно полезно разрешение, което ще ви помогне да се чувствате по-добре и да гледате оптимистично на нещата.

9. Живейте в настоящето

Животът в настоящето елиминира всички тревоги от отминалите събития, както и фантастичните представи за вероятни бъдещи събития. Опитайте се да се съсредоточите върху момента и да бъдете напълно там. Това е най-добрият начин да живеете смислен живот и да избягвате негативните мисли, които миналото или настоящето може да донесат.

10. Празнувайте успехите си

Обикновено сме толкова съсредоточени върху това да постигнем целта си, че забравяме да отпразнуваме успеха. Важно е да спрете за миг и да отразите успеха си. Независимо колко малки са те, това ще ви накара да се чувствате по-добре - при подобни поводи за радост, тялото отделя ендорфин, който помага за цялостното благосъстояние.

Подобно поведение подобрява положителните възгледи за живота. Бъдете горди с успехите си, споделяйте ги със семейството и приятелите си и отделяйте време, за да осмислите пътя, който сте извървели.

Може да ви се струва напрягащо в момента, но с течение на времето ще успеете да превърнете тези практики в част от ежедневието си и ще осъзнаете, че мисленето ви е в пъти по-позитивно.