Всяка година страните от Северна Европа оглавяват класациите на държавите с най-щастливи хора. Очевидно нито суровият климат, нито малкото слънчеви лъчи могат да сломят духа на скандинавците.

През последните години концепцията хюга стана изключително популярно, а в общи линии хюга е простичкият начин на живот в компанията на любимите ни хора. Но всяка северна страна си има своя рецепта за щастие, която спокойно можем да приложим и в нашия живот.

Днес сме подбрали няколко трудни за произнасяне думи, които дефинират щастието.

Sisu: Финландската дума за вътрешен мир

През 2017 г. „Таймс“ определи концепцията „сису“ като една от топ тенденциите на годината. В общи линии думата означава – това, което трябва да стане, ще стане. Тази концепция ни учи да бъдем силни, но и да се лишаваме от ненужното.

В основата на сису е, че финландците мразят излишните приказки и празното бърборене, така че точно това е залегнало и в концепцията сису.

„Безмълвният е най-мъдрият сред глупците.“ – Финландска поговорка.

Lagom: Само това, от което се нуждаеш

„Лагом“ е специално умение, което ни е нужно, за да водим балансиран начин на живот. Буквално концепцията означава „само необходимото, нито повече, нито по-малко“. Лагом може да се забележи в цялото шведско общество и започва да се случва, когато поставиш живота си в ред – нещо, което никак не е лесно за постигане. Но според лагом можете да започнете от себе си и просто да се научите да живеете по-практично. Харчете разумно, намалете енергията и водата, които изразходвате. Не се затрупвайте с ненужни вещи.

Една притча за лагом:

„Един ден един стар котарак срещнал малко котенце, което тичало в кръг, гонейки си опашката. Котаракът запитал котенцето какво прави.

Котенцето отвърнало: „Казаха ми, че в опашката ми се крие щастието. Затова се опитвам да си хвана щастието“.

Котаракът се усмихнал и рекъл: „Когато и аз бях млад, ми казаха, че в опашката ми се крие щастието. Толкова много дни се опитвах да я хвана... изтощих се, отчаях се, затова реших да престана да си гоня щастието и продължих напред. И тогава забелязах нещо“.

„Какво забеляза“, попитало котенцето нетърпеливо.

„Забелязах, че опашката ми е винаги с мен и ме следва в живота.“

Arbejdsglæde: Датският начин да си обичате работата

Северните държави оглавяват и други класация – тази на удовлетворението от работното място. Разбира се, в Дания работодателите се грижат много по-съвестно за персонала и са готови да намалят работните часове на служителите си, за да не ги натоварват. Но все пак може да научим нещо от датчаните – помислете защо работите на мястото, на което сте в момента. Открийте какви плюсове има то. Старайте се да се развивате и да си вършите съвестно работата. Ако ви се струва невъзможно – може би е време да я смените, вместо всеки ден да губите желание за живота, като се сетите, че трябва да работите.

Според датчаните човек е истински щастлив, ако отива на работа с желание и се прибира вкъщи с радост.

Friluftsliv: Да обичаш природата като норвежците

Философията на фрилуфтслив е, че трябва да прекарваме повече време сами сред природата, за да намерим вътрешен покой. Идеята не е просто да се разхождаме сред природата, а да се отърсим от всекидневните грижи и да не бързаме. В такъв момент съществуваш само ти, раницата на гърба ти и Майката природа.

Ето няколко съвета от норвежците: Не взимайте фотоапарат, не публикувайте във Фейсбук, просто изкачете върха или се разходете, но запазете изживяването за себе си.

Gezelligheid: Да бъдеш с приятели по холандския начин

Въпреки че Холандия не е част от Скандинавия, те също могат да ни дадат няколко съвета за щастието. За тях щастието е синоним на приятната компания, затова просто прекарвайте повече време с любимите ви хора.

Kalsarikänni: Нов начин за релакс от финландците

В общи линии в основата на тази концепция е да си седиш вкъщи по пижама и да се наслаждаваш на чаша вино, чай, топъл шоколад или напитка по ваш избор. Идеята е да не правиш неща, които не ти харесват, да не се преструваш на някой друг.

Така че следващия път, когато ви поканят на събитие, на което не ви се ходи, просто откажете и релаксирайте като финландците.

Датчаните също имат подобна дума – „никсен“ – способността да не правиш нищо и да не се чувстваш виновен от това.

Gluggaveður: Исландският оптимизъм

Думата означава онова приятно усещане да наблюдаваш света през прозореца си, да пиеш топъл чай и да гледаш природата, но без да имаш желание да излезеш навън. Със сигурност сте го изпитвали по Коледа, когато навън вали пухкав сняг, вие пиете греяно вино на топло и през ум не ви минава да излезете на студа, защото снегът винаги е по-хубав, когато го гледаш от вкъщи.

Според исландците това „упражнение“ раздвижва въображението и подобрява настроението, така че го опитайте следващия път, когато навън пак вилнее някоя буря.