Според психолога Джил Уебър още от ранна детска възраст момичетата искат да зарадват хората около себе си, да ги направят по-щастливи. Момичетата по-лесно и бързо научават как трябва да се държат пред хората, затова и по-често получават похвали от родителите си и от околните. По-късно, когато станат жени, те продължават да търсят одобрението на останалите и все още се държат като „добри момичета“. Тази жажда за одобрение много често съсипва собственото им щастие.

Обаче има „лоши“ момичета, които поставят собственото си щастие на първо място. Дали пък не можем да научим нещо от тях?

Под „лоши момичета" разбираме всички онези дами, които са се отърсили от желанието да бъдат „послушни“, за да може другите да ги похвалят, а са се научили да отстояват себе си. 

1. Лошите момичета спят до късно

Жените, които държат на здравето си, предпочитат да се наспят, отколкото да станат в ранни зори, за да свършат някаква домакинска работа или да продължат да работят по проекта, който съм им възложили на работа. Лошите момичета знаят, че недоспиването и без това ще намали работоспособността им, а системното недоспиване води до постоянна умора и слаб имунитет.

Учените от Калифорнийския университет предупреждават, че двойките, които често са изморени и не си доспиват, по-рядко си благодарят, което се оказва по-голям проблем от няколко мръсни чинии в мивката. Оптимизирайте времето си или помолете съпруга ви да измие чиниите, вместо да ставате прекалено рано. Според психолозите съпрузите, които си поделят домакинските задължения, са по-щастливи и по-уверени във връзката си.

2. Лошите момичета не се срамуват от хобитата си

Всички ние имаме хобита и интереси, които понякога ни е срам да си признаем. Например може да сте много образовани и да се движите сред интелектуални среди, но на плажа да обичате да четете от най-захаросаните любовни романи и те наистина да ви разтоварват. Нима трябва да криете това удоволствие? Или да нагаждате мнението си, за да не се „цепите“ от колектива? 

Според Ленърд Райнек не трябва да превръщаме тези малки удоволствия в табута, от които да се срамуваме. Ако се опитвате да изкорените това ваше увлечение, единствено ще го направите по-сладко. Затова е по-добре от време на време да му се отдавате, отколкото да го превръщате във ваш комплекс. Просто не се страхувайте да бъдете себе си.

3. Лошите момичета не страдат от несподелена любов

Под „лоши“ момичета нямаме предвид опасните изкусителки, които могат да имат всеки мъж, а онези момичета, които знаят, че чувствата им невинаги могат да бъдат споделени и в това няма нищо страшно. Лошите момичета не прекарват месеци наред, затънали в миналото, разглеждайки стари снимки и надявайки се бившият им се да се върне при тях. Или пък знаят, че няма смисъл да страдат за мъжа, който никога не е бил техен.

Защо „добрите“ момичета толкова трудно преживяват разделите и защо по-трудно късат с половинките си, които очевидно не са за тях? Според специалистите това се дължи на възпитанието на повечето момичета – от много ранна възраст момичетата научават, че трябва да се държат добре, за да се харесат на околните. Одобрението на околните се превръща в нещо скъпоценно, на което много жени държат и вече като възрастни. Когато един мъж ги отхвърли, добрите момичета го приемат като знак, че не са достатъчно добри и че трябва да се променят, за да му се харесат. Отстрани това поведение звучи нелогично, но истината е, че много жени се оставят да бъдат манипулирани от мъжете и често сами се нагърбват с вината за много от конфликтите в една връзка.

Умните жени разпознават манипулациите и знаят стойността си.

4. Лошите момичета си тръгват, когато другият закъснява

Лошите момичета няма да висят и да чакат някого половин час, защото е имало задръстване, защото някой си е счупил токчето или си е разлял кафето... Лошите момичета ценят времето си и не го пилеят с хора, които не проявяват уважение към тях.

Според психолозите хората, които закъсняват, подсъзнателно искат да демонстрират, че срещата не им е толкова приятна и биха предпочели да прекарат времето си по друг начин. Дори да изникне нещо неочаквано, много по-добре е моментално да се свържете с другия и да отмените срещата, отколкото да го вържете да ви чака един час. Добрите момичета, разбира се, биха останали да чакат.

5. Лошите момичета изразяват недоволството си веднага

Много проучвания показват, че потискането на негативните емоции може да е опасно за здравето ни, а и за взаимоотношенията ни с околните. Но въпреки това, много хора преглъщат обидите, недоволството и разочарованията си, за да избегнат конфронтация, да не обидят другите или за да не изглеждат груби и невъзпитани. Умните момичета знаят, че не можеш да подобриш една връзка, ако избягваш всеки конфликт и се правиш, че всичко е наред.

Ако постоянно избягваме конфликтите и крием недоволството си, ние подсъзнателно започваме да избягваме и хора, места или ситуации, които могат да предизвикат в нас още негативни емоции. Постепенно започваме да се чувстваме все по-безсилни и все повече да се ограничаваме, сами се поставяме в затвор, изграден от страховете ни.

Затова лошите момичета веднага обсъждат назрелия проблем и го елиминират, ако пък проблемите продължават – те прекратяват всякакви токсични връзки, които им вредят.

6. Лошите момичета не се притесняват да „разочароват“ майка си

Кира Бирдит от Университета на Мичиган твърди, че майките на пораснали деца се притесняват по-често за дъщерите си, отколкото за синовете си, защото връзката между майка и дъщеря е по-силна. И във връзката между майка и дъщеря обикновено има повече напрежение, защото контролът е по-голям, а и очакванията нерядко също са по-големи.

Лошите момичета не са чак толкова лоши, че да докарат инфаркт на майка си, но те знаят разликата между сляпото следване на заповеди и уважението към родителя. Ако пък родителите не харесват решенията на лошото момиче, тя няма да си промени мнението току-така, само за да им угоди, тя ще следва инстинктите си и ще е готова да си понесе последиците, ако е взела лошо решение.

7. Лошите момичета не се оплакват от „неблагодарните“ си деца

Писателката Пег Стрийп е изброила шестте най-лоши причини да имаш дете: за да има кой да те обича; за да отговориш на очакванията на другите; да се впишеш; за да имаш някакъв смисъл в живота ти; за да предадеш знанията си на някого; за да задържиш някого; за да се събереш с бившия.

Когато са готови да станат майки, „лошите“ момичета осъзнават две неща: първо, децата няма да се превърнат в техни господари, второ, децата са отделни и независими личности, чиято цел в живота не е да задоволят амбициите на родителите си. Колкото и изненадващо да звучи за някои, „лошите“ момичета отглеждат по-самостоятелни и емоционално стабилни личности. На всички ни се иска да бъдем перфектни майки, но не е необходимо, по-важно е да обичаме децата си и да бъдем истински хора с тях.

8. Лошите момичета не се страхуват да бъдат неперфектни

Често отлагаме по-смелите си планове и идеи, оправдавайки се с липсата на опит, време или достатъчно пари. Правим го, защото ни е страх, че ще се изложим, че ще сгрешим, че няма да бъдем перфектни. Но лошите момичета не чакат перфектните условия, за да реализират плановете си. Може да нямат толкова много опит в сферата, която ги интересува, но пак се пробват и пак търсят начини, чрез които да станат по-добри, а не се оправдават с „другите кандидати сигурно са по-подготвени от мен, няма смисъл да си губя времето“. Те се съсредоточават върху преимуществата си.

Според Оливия Ремес от Кеймбриджкия университет е по-добре да се съсредоточим върху удоволствието от даден проект, отколкото да се опитваме да го направим по перфектен начин. Онези, които се съмняват твърде много в себе си и постоянно отлагат решенията и плановете си, често страдат от депресия и ниско самочувствие. Затова е по-добре бавно, но с постоянство да вървите към целта, отколкото да чакате перфектния момент, за да започнете да следвате мечтите си. Просто перфектен момент няма, ще трябва да си го създадете.