Има много начини, по които посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) може да ти повлияе. Симптомите не само могат да ти попречат да живееш живота си по нормален начин, но и могат да окажат негативно влияние върху любовта.

Какво е посттравматично стресово разстройство?

ПТСР е „психично състояние, което се отключва при някаква ужасяваща случка – без значение дали сме били свидетели, или сме я преживели ние“.

Когато си преживяла нещо болезнено в миналото, то ефектът от него може да остане с години и евентуално да навреди на бъдещите ти връзки. Хората, преминали през някаква травма в миналото имат проблеми в отношенията със семейството, с приятелите, колегите и половинките си.

ПТСР може да се появи години след това събитие и да ти попречи да намериш любовта, която заслужаваш. Травмата може да е под много форми. Тя може да е преживяване, което да те погълне напълно. Такива могат да са катастрофи, природни бедствия, физическо насилие, войни. Това са събития, над които никой няма контрол и остават в съзнанието на очевидците и тези, които са били част от тях. Те могат да имат много последствия в ежедневието, както и да ти попречат да изградиш здрава връзка и да откриеш любовта.

9 от най-срещаните ПТСР симптоми включват:

  • Странно безпокойство
  • Недоверчивост
  • Конфликт с партньора
  • Невъзможна близост
  • Мистериозни физически симптоми
  • Постоянно импулсивно мислене
  • Страх или безпокойство, както и уязвимост
  • Мисли за най-лошите сценарии
  • Неконтролируеми емоционални изблици

Това са индикатори за това, че тази травмираща случка от миналото все още има влияние върху теб.

За съжаление, тези знаци за ПТСР може да те афектират дълбоко и по мистериозни начини.

Макар и да искаш здрава връзка, те могат да ти попречат, като те карат да се чувстваш несигурна.

Истината е, че е почти невъзможно да създадеш дълготрайна връзка, базирана върху любов, близост и сигурност с половинката, ако не разбираш тези неща. Ето защо е притеснително, когато се опиташ да излекуваш такава травма, за да можеш да си щастлива и да даваш обич.

Трябва да се научиш да се чувстваш сигурна, за да имаш успешни отношения с хората. Това са хубави новини, защото е можеш да се справиш.

Един от методите е да си представиш ефектите от дадената травма като замръзнала маса, пълна с енергия, която ти пречи да водиш спокоен живот. Това е белег за всички горепосочени симптоми. След като успееш да се освободиш от тази ледена маса, ще започне естествения поток на любовта, а връзката с другите ще бъде възстановена.

Много от хората, преминали през някаква травма, описват, че се чувстват безсилни да създадат и запазят дадени отношения. Прекаленото съсредоточаване върху проблема води до тази бариера.

Когато се освободиш от тази енергия, ще се чувстваш свободна. Това е подарък, за който дори не си си мечтала.