Всички знаем, че движението е живот, но нека с признаем - колко от нас спортуват редовно? Е, може би мнозина ще ви обвинят, че не се грижите за себе си и тялото си, но ние ще ви аплодираме! Причината - нежеланието ви е свързано с вашата висока интелигентност! Не вярвате? Продължете да четете по-надолу...

За да се установи връзка между физическата активност и нивото на интелекта, екип от излседователи от Университета на Флорида разгледал поведението на 60 студента, сред които имало както такива, които били изключително любознателни, така и друга група, чиито хобита били далеч от тези на "интелигенцията".

Преди началото на експеримента, учениците били помолени да попълнят въпросник, който наред с други неща, съдържал и следните твърдения: "Предпозитам да не мисля повече от необходимото" и "Харесва ми да поемам отговорност в ситуация, която изисква по-внимателно обмисляне". Според резултатите, студентите били разделени на "мислители" и такива, които избягват предизвикателствата и по-сложните проблеми.

След това на същите тези студенти били поставени сензори, които имали задачата да измерят тяхната физическа активност. Те трябвало да бъдат носени цяла седмица, в резултат на което били изведени следният извод: "мислителите" се движили по-малко от другите, а разликата била особено забележима в делнични дни.

Как мислите - защо се получава това? Авторите на изследването предполагат, че интелектуалците рядко скучаят, тъй като знаят с какво да запълнят времето си (например с четене), а останалите трябва да търсят нови начини за забавление. И тъй като те предпочитат да "забавляват" тялото си, а не ума, започват занимания с даден спорт и оттам физическата им активност се повишава. 

Въпреки резултатите от проучването обаче, високото ниво на интелект не бива да се използва като оправдание за това да си стоите вкъщи пред телевизора, похапвайки! Не забравяйте, че тялото ни се нуждае от редовно натоварване,з а да можем да останем във форма колкото се може повече!