Имаме страхотна новина за всички любители на сиренето във всичките му разновидности – любимият ти млечен продукт не е просто вкусен, той може да ти помогне да живееш по-дълго.

Според проучване, публикувано в Nature Medicine, узрялото сирене съдържа специален химикал, който значително намалява риска от инфаркт, забавя стареенето и увеличава продължителността на живота.

На първия етап от изследването учените провели няколко тестове с лабораторни мишки. Те установили, че животните, които редовно консумират сирене, живеят по-дълго.

След това се преминало към проучване на хора. Разпитани са 800 души в Италия и данните показали, че онези, които редовно ядат сирене, по-рядко страдат от високо кръвно или сърдечни болести. Рискът от инфаркта при тях бил с 40% по-нисък, в сравнение с онези, които не ядели сирене.

Учените вярват, че химикалът, който се съдържа в сиренето (полиамин), помага на клетките да изхвърлят токсините и повредените клетъчни структури, което има благоприятен ефект за тялото.

Разбира се, трябва да се каже, че сиренето съдържа много калории и може да е вредно за някои хора. Тези, хора не бива да се отчайват, защото за тях също имаме добри новини. Химикалът полиамин, който се съдържа в узрялото сирене, може да се открие и в редица други продукти, като зелен грах, сладка царевица, соя и пълнозърнестото брашно. Все пак сиренето има едно предимство пред тези алтернативи – то е дяволски вкусно!