Стрували ви се, че постоянно забравяте разни неща? Например защо сте отишли до кухнята? Или в кой шкаф по принцип държите сокоизстисквачката?

Ако често ви се случва да забравяте, вероятно не го смятате за нещо положително и дори понякога се питате дали нещо не ви е в ред.

Е, ако малко ви е срам от разсеяността ви, имаме добри новини за вас.

Едно проучване показва, че разсеяността може да е признак на висока интелигентност, защото мозъкът ви се фокусира само върху важните неща.

Пол Франкланд и Блейк Ричардс от Университета на Торонто са провели проучването и са установили, че хората, които се опитват да запомнят всичко, често имат проблеми с взимането на важни решения.

„Много е важно мозъкът да забравя ненужните детайли и вместо това да се фокусира върху онези неща, които ще му помогнат да вземе решения в реалността“, казва Ричардс.

Всички се възхищаваме на хората, които имат добра памет и се справят чудесно в логическите игри, които изискват да запомниш нещо, но истината е, че от еволюционна гледна точка мозъкът ни не е създаден, за да помни последователността от 10 мигащи цвята. Мозъкът ни е създаден, за да взима интелигентни решения.

Друго обяснение на този феномен е, че в мозъка на онези, които помнят много, информацията постоянно се конкурира помежду си. Просто си представете, че мозъкът ви е пълен с много данни, много от тях абсолютно ненужни, но всички те се борят за място във вашата памет, заради което вие не можете да се фокусирате върху най-важното и да го свършите качествено и бързо.

„Вместо да помним всички ненужни факти, телефоните могат да го правят вместо нас, по този начин мозъкът ни беше бъде свободен да съхранява спомени, които са наистина важни за нас“, казва Ричардс.

Всички тези заключения са направени, след като учените са анализирали данните от мозъчната активност както на хора, така и на животни.

Те са открили още, че онези мозъци, които бързо изтриват стари ненужни спомени и върху тях записват нови, се адаптират много по-бързо към новите ситуации и могат да реагират по-адекватно при взимането на решения.

Така че не се обвинявайте, ако често забравяте нещо неважно - просто мозъкът ви е съсредоточен върху истински важните неща.