Ако рано сутрин ставате с голяма мъка, имаме добри новини за вас. Наскоро все повече се говори за едно старо проучване, което ще затвори устата на майка ви, баба ви или съквартирантката ви, които се опитват да ви пробутват стари мъдрости като „рано пиле – рано пее“ или просто откровено ви наричат „мързеливи“.

Проучването се нарича „Защо нощните птици са по-интелигентни“ и е публикувано през 2009 г. То твърди, че хората, които умеят да контролират времето, в което си лягат, и това, в което стават, са по-интелигентни. Но какво означава този „контрол“ върху времето? Той е свързан с нашия любим бутон за „дрямка“ рано сутрин и нашата най-омразна аларма. Всъщност този бутон е сравнително ново изобретение, за което човешкият организъм не е подготвен по начало. Според проучването хората, които са се адаптирали бързо към този модел, са по-интелигентни. Или поне така твърдят авторите на изследването – Сатоши Каназауа и Кая Перина.

Ако игнорирате алармата и вместо това натискате „дрямка“, т.е. се вслушвате в това, което иска тялото ви, а именно – повече сън, то вие сте по-амбициозни и по-бързо решавате проблемите си. Авторите на изследването твърдят, че хората, които стават трудно рано сутрин, са по-креативни и независими личности.

Според друго проучване от 1998 г., проведено от Университета на Саутхемптън, има връзка между успеха и късното ставане. Те установили социалното и икономическото положение на 1229 души и го свързали с навиците им през нощта. Проучването показало, че хората, които си лягат след 23 ч. и стават след 8 ч., печелят повече пари и като цяло са по-щастливи. Ние няма да спорим с това, че може би хората, които спят до късно и изкарват повече пари, просто са хора на високопоставени позиции, които могат да си позволят да стават по-късно...

Въпреки че явно интелигентността и креативността ви се покачва, ако спите до късно, големите количества сън не се препоръчват. Според експертите възрастните се нуждаят от 7-9 часа на нощ, за да бъдат здрави.

Така че си поспивайте, но с мярка! Ако пък ви кажат, че сте мързеливи и недисциплинирани, кажете им, че учените са установили, че просто сте по-интелигентни и няма какво да направите по въпроса.