Кой не обича да си похапва? Яденето заема челните позиции сред нещата, които ни доставят удоволствие. Дали го правим, защото сме гладни, защото няма какво да правим или сме депресирани, няма значение, това е нещо задължително в човешката ни природа.

Наболял проблем при женската част от обществото са килограмите. Някои искат да отслабнат, други на качат малко, но всички, сякаш, се справят трудно с разделното хранене. Диетите не са за всеки. Те изискват воля и силен дух, а знаем, че съществуват какви ли не изкушения, от които просто не можеш да се откажеш.

Има, обаче, храни, които ни натоварват допълнително, влияят на жизнеността ни и водят до силна умора. Може би си мислим, че е заради нещо друго, но всъщност, ако сме хапнали нещо такова със сигурност няма да се чувстваме комфортно заради него.

Единодушно, учени и специалисти обособяват няколко храни, които е хубаво да намалите или спрете, дори и да са сред любимите ви, разбира се, ако искате да се чувствате свежи и заредени с енергия.

Ето и кои са те:

Пуешкото место поставяме на първо място. Хубаво е, че се консумира от по-малка част от хората. То предизвиква отпускащ и релаксиращ ефект, „благодарение на който” няма никакъв шанс да свършите малко полезна работа. То си върви ръка за ръка с дивана и телевизора.

Макаронените и зърнените продукти също не са за предпочитане. Те покачват глюкозата в кръвта, което се отразява натоварващо на организма ни.

Сега, сигурно ще разочароваме много хора, но други продукти, с които не трябва да се прекалява са сладките изделия. Освен, че повишават кръвната захар, те могат да предизвикат и други проблеми, като разваляне на зъбите, например. По малко сладко всеки ден, а не два шоколада наведнъж – това ви препоръчваме.

Не са особено полезни и пържените храни, защото натоварват и дразнят червата и стомаха. Освен това взимат много от ценната ни енергия, която може да вложим в по-полезни неща.

За последното място оставихме алкохола. Всеки знае, че малко не вреди, но прекалиш ли, става лошо. Гадене, повръщане, махмурлук, сънливост... няма да продължаваме, но да си знаете – по-полека с алкохола, особено, ако искате да поддържате висок жизнен тонус.