Този вегански сос е толкова вкусен, че спокойно можем да поспорим дали не е по-вкусен дори от истинското сирене.
Време за приготвяне: 45
Степен на сложност: Лесна
Порции: 4
Необходими продукти:
- 1 кг бейби картофи, нарязани на половинки
- 3 с.л. рапично олио (или друг вид мазнина по избор)
- 1 ч. сурови безсолни ядки кашу, накиснати за една нощ и отцедени
- 3 с.л. лимонов сок
- 1/2 ч.л. чили на прах
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. сладък червен пипер
- 1/2 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. морска сол
- 1/4 ч. хранителна мая
- 1/2 чушка халапеньо или друг вид люта чушка
Начин на приготвяне:
1. Предварително загрейте фурната на 230 градуса.
2. Смесете картофите с мазнината, с 1/2 чаена лъжичка сол и с 1/4 чаена лъжичка черен пипер. На хартия за печене ги разпределете равномерно. Печете ги за 30 минути, докато станат златисти и хрупкави. Добре е да ги обърнете и разбъркате веднъж.
3. Междувременно смесете в блендер останалите продукти - кашуто, лимоновия сок, чилито на прах, кимиона, червения пипер, чесъна на прах, морската сол, маята и лютата чушка. Прибавете 1 чаша вода, докато сосът стане гладък.
4. Изсипете соса в тиган. Пуснете котлона на средно ниска температура. Изчакайте 5 минути или докато сосът се затопли. Бъркайте често.
5. Изсипете соса в подходяща купичка и сервирайте с картофите. Ако остане сос, можете да го съхранявате в хладилника до 24 часа.
Сосът е подходящ и за чипсове или паниран карфиол.