Когато чуете думите „лоши навици“, бас ловя, че си мислите за прекалено високата консумация на алкохол, цигари и други подобните. Но когато в картинката се появят и деца, всяко ваше движение им влияе, даже и нещата, които смятате за напълно безобидни. Да правите грешки тук и там не е фатално за вас, все пак сте зрял и голям човек, но никой не иска да бъде отговорен за малкото дете, което използва обидни думи, докато си играе с връстниците си на детската площадка, нали? Ето 10 навика, които да преосмислите, ако искате да дадете добър пример на децата си:

1. Пристрастени сте към техниката

Всяко семейство си има индивидуален подход и мнение относно темата за техниката и децата, но всички можем да се съгласим с твърдението, че да си залепен за дадено устройство по 24 часа на ден, всеки ден, не е особено здравословен навик. Като имате това предвид, замислете се какви са вашите навици, свързани с техниката. Ако си проверявате известията на всеки 5 минути, не очаквайте детето ви да се върже на историята, че реалният живот е тук и сега, не в мобилния телефон...

2. Обичате ли себе си?

Независимо дали имате син или дъщеря, ключът към това децата ви да имат самочувствие в здравословна доза, е да им дадете точния личен пример. Не заклеймявайте тялото си, теглото, бръчките или каквото и да е друго, свързано с вас пред тях. Например, ако се опитвате да отслабнете чрез диета или даден спорт, изтъкнете пред тях здравословните храни, които приемате, за да постигнете желания резултат или им разкажете колко полезен за тялото е спорта.

3. Наистина ли казвате на това храна?

Истината е, че колкото по-заети сте, толкова по-вероятно е да ядете нещо на крак и после да тичате обратно към офиса... Но да се храните с понички или с бърза храна не е никак здравословно и хранително за тялото ви. Постарайте се малко повече, за да дадете правилния пример на децата си – променете храненето си и това ще повлияе на детето ви.

4. Клюки и злоба?

Всички знаем ,че тези качества не изчезват просто след като завършите гимназия. Наистина ли не можете да въздържите от клюките по адрес на друга майка, докато детето ви си играе на няколко метра от вас? Ако то осъзнае, че говорите негативно за друга майка, дете, учителка или някой друг като цяло, то ще си помисли, че в това действие няма нищо лошо. Крушата не пада по-далеч от дървото, помнете това.

5. Карате прекалено бързо

Хей, Шумахер, намали! Да се опитвате да счупите стрелката показваща скоростта, с която карате, никога не е било добра идея. Все пак, последното нещо, което искате, е да застрашите живота на детето си, нали така? Даже и да се приберете вкъщи невредими, разгорещен разговор с полицаите няма да се отрази добре на детето ви, не мислите ли?

6. Псувате ли?

Да се изпуснете и да кажете няколко неподходящи думички пред детето, докато си говорите с близък приятел, може и да не ви се струва най-лошото нещо на света, но няма някой, който да е по-наблюдателен към действията ви от собственото ви дете... Децата буквално попиват всичко, което казвате, никога не знаете коя ще е следващата дума, която ще излезе от устата му, нали...

7. Успивате се

Е, ако трябва да бъдем напълно честни, това не е нещо, което контролирате съзнателно, така че вината не е изцяло ваша. Но ако и вашите деца попадат в огромната група на винаги успиващите се деца, то може да им дадете добър пример, като се стараете да ставате навреме и да не закъснявате за ангажиментите си. Ако винаги се появяват в училище последни, то това не дава особено здрава база на мотивацията им за в бъдеще.

8. Включвате телевизора и после го оставяте така цял ден

Това е проблем, който се показа като такъв, чак когато в къщата се появи бебе. Уикендите пускахме телевизора сутрин, за да гледаме новините, но незнайно как, телевизорът си оставаше включен през целия ден.... без никой да го гледа. Ужасно! Всички си имаме любимо телевизионно предаване, но никой няма нужда от постоянен шум.

9. Прекалено дълги забавления под слънцето

Няма нищо по-благоприятно за семейната среда от една екскурзия до плажа, но ако изгаряте лесно на слънце, може би е време да се покриете! Целодневната игра във водата и тичането по плажа под слънцето е чудесно, но да виждаш как мама е изгоряла и е червена като домат – не чак толкова.

10. Дребни лъжи

Бъдете честни: Някога карали ли сте детето си да си премълчава за бързата ви спирка в мола, след като си тръгнахте от кабинета на зъболекаря? Карали ли сте ги да казват, че имате планове, когато приятел ви покани на рождения си ден, но вие не го смятате за достатъчно добър? За децата не е никак лесно да направят разлика между „дребна лъжа“ и това да лъжат непрекъснато за важни неща. За да избегнете това им объркване, улеснете и себе си и тях – просто се опитайте да сте честни... винаги!