Зад сериала, който промени завинаги представата за качествена телевизия, се крие богата и обширна митология, която обърква дори и верните фенове на поредицата. И тъй като светът на „Игра на тронове“ е толкова заплетен, не е изненадващо, че понякога започваме да вярваме в неверни факти, които се повтарят отново и отново.

И така, време е да внесем яснота по някои въпроси и да разбием няколко мита, в които доста хора вярват.

Мит №1: Таргариените не се боят от огъня и не могат да изгорят.

Един от най-впечатляващите моменти в сериала е онзи, в който Денерис остана невредима, след като влезе в огъня на погребалната клада на хал Дрого, и на сутринта се оказа, че се е сдобила с три дракона. Няколко сезона по-късно тя направи същия номер на останалите халове във Вес Дотрак, като ги изгори живи, но тя самата излезе непокътната от огъня. Тези сцени оставят впечатлението у зрителите, че семейство Таргариен е неподвластно на огъня и той не може да ги нарани.

Джордж Мартин обаче казва, че това не е така. Раждането на драконите било изключително явление, което не би трябвало да може да се повтори. Има сцена в книгите, в която Денерис се изгаря от пламъците на един от драконите си. Визерис беше изгорен с горещо злато, а Регар Таргариен е бил роден при доста злощастни обстоятелства – по време на пожар в двореца, при който загиват голяма част от роднините му. Джон също се изгори на един фенер в началото на сериала.

Сценаристите на сериала явно са решили да направят Денерис неподвластна на огъня, но това не се отнася за останалите членове на нейното семейство.

Мит №2: Таргариените са завладели Седемте кралства.

Хората около Денерис постоянно ѝ повтарят, че тя е законният наследник на Железния трон, защото нейните предци са владеели Седемте кралства. Денерис очаква всички кралства да ѝ се подчинят, но историята не е напълно вярна. При крал Егон само 6 кралства подвиват коляно, а Дорн остава независима страна. Два века по-късно Дорн се присъединява към владенията на Таргариен чрез брака на Денерис (на която е кръстена Денерис, която познаваме от сериала) и Марън Мартел. Дорн никога не е бил завладяван от Таргариен и дори след този брак запазва правото си да има свои традиции и закони.

Мит №3: Санса е била бременна от Рамзи.

След сватбата на Рамзи и Санса много фенове са убедени, че Санса е бременна, но самата актриса отрича тези слухове, така че в нито един момент Санса не е била бременна.

Мит №4: Мелисандра е контролирала Станис Баратеон.

Много зрителите са убедени, че Червената жрица е омаяла Станис и го е контролирала като кукла на конци, но в това няма много логика. Станис искаше тя да му помогне, за да седне на Железния трон, а Мелисандра беше убедена, че той е Азор Ахай – Обещаният принц, който ще победи мрака.

Мит №5: Аря Старк е мъртва.

След като Аря отказа да убие лейди Крейн, Джакен Х`гхар изпрати своята подопечна да убие Крейн и Аря. Тя наръга Аря няколко пъти, а по-късно двете се биха в пълен мрак. Битката не беше представена на екран и някои фенове смятат, че Аря всъщност е мъртва, а онази Никоя носи нейното лице. Тази теория обаче е опровергана – първо, виждаме лицето на безименното момиче сред останалите лица, второ, ако тя е взела лицето на Аря, това не означава, че щеше да разполага и със спомените ѝ, а Аря си спомня всичко. Така че Аря си е жива.

Мит №6: Нед Старк е жив.

Според една теория Варис е наел някой от безликите мъже да се представи за Нед Старк, но почитателите на тази теория забравят, че тези наемни убийци първо трябва да убият някого, за да откраднат лицето му. Съжаляваме, но Нед Старк си е мъртъв.

Мит №7: Белите бродници са съживени мъртъвци.

За по-лесно наричаме бели бродници всички зомбита в армията на Краля на нощта, но ако трябва да бъдем напълно точни, белите бродници са само главнокомандващите в армията му. Самите бели бродници не са зомбита, те първо са създадени от Децата, за да ги пазят от хората, а по-късно Кралят на нощта прави свои бели бродници от децата, които Крастър и други като него му оставят в горите отвъд Вала.

Мит №8: В сериала няма главен герой.

Много хора биха казали, че главният герой в историята е Джон Сняг, други ще заложат на Денерис, но едни математици са проучили взаимовръзките между всички персонажи и са установили, че главният герой в историята е Тирион Ланистър. Освен това самият Джордж Мартин казва, че Тирион е любимият му персонаж.

Любопитно: Тези петима герои имат имунитет.

В първоначалния план, който Джордж Мартин си е нахвърлял и е дал на сценаристите, петима герои ще оцелеят до самия край – Денерис, Джон Сняг, Тирион, Аря и Бран Старк. Засега нещата вървят по план, но ще видим дали сценаристите няма да решат нещо друго.

Любопитно: Как ще умрат главните герои?

Най-наблюдателните зрители са забелязали повтарящ се модел:

  • В първия епизод Нед Старк обезглави дезертьор от Нощния страж – по-късно Нед беше обезглавен.
  • Олена Тирел отрови Джофри – по-късно умря чрез поглъщане на отрова.
  • Рамзи уби доведената си майка и своя полубрат, като пусна кръвожадните си кучета срещу тях. По-късно Рамзи беше убит от гладните си кучета.
  • Руз Болтън уби Роб, пробождайки го с кинжал в сърцето – по-късно умря от наръгване с кинжал, предаден от собствения си син.
  • Уолдър Фрей нареди да прережат гърлото на Кейтлин Старк – по-късно прерязаха гърлото на Уолдър Фрей.
  • Пясъчните змии бяха убити с любимите си оръжия.
  • Елария Пясък уби Мирцела с целувка чрез отровата Дългото сбогуване – Церсей уби дъщерята на Елария по същия начин.
  • Игрит убива бащата на Оли със стрела – по-късно Оли я пронизва със стрела и я убива.
  • Лиса Арин обича да екзекутира хора, като ги хвърля през Лунната врата – Бейлиш я бута през Лунната врата.
  • Тирион Ланистър уби баща си с арбалет – Церсей заръча на Брон да убие Тирион и за целта му дадоха арбалет.