Остават по-малко от три седмици до Коледа и всички трескаво търсят подаръци за близките си. Особено затруднени са родителите, които искат да зарадват децата си с най-интересните и модерни играчки през този сезон, за да не се получи накрая сценарий от рода на „Коледата невъзможна“.

Онези родители, които успешно са приключили коледния пазар, сигурно са забелязали, че някои популярни ретро играчки отново са се появили по магазините. Най-ярък пример за това са новите модерни тамагочите.

За да отпразнуваме завръщането на някои любими играчки от нашето детство, решихме да ви върнем назад във времето на едно пътешествие през отминалите Коледи и да ви покажем за какво са мечтаели децата по света.

40-те години

Днес децата искат скутери и сложни космически кораби, но през 40-те години децата са имали по-простички желания. По това време най-търсени са били разтворът за правене на сапунени мехури, играчките пружини, познати по света като „слинки“, и онази магическа топка 8, която предсказва бъдещето.

Момченцата са искали войници за Коледа, а момиченцата са мечтаели за фурнички, ютии и... метли!

Настолните игри също са били голям хит.

50-те години

Обръчите се появяват през 40-те години, но стават истински хит едва през 50-те. От най-обикновените пластмасови обръчи Hula Hoops се продават над 25 млн. бройки само за няколко месеца.

Сред другите желания на децата са били Г-н Картофена глава (Mr Potato Head) и пластелинът от компанията Play-Doh. Куклата Барби пък е създадена през март 1959 г. и също е голям хит  в последната година на десетилетието.

Други популярни играчки са били бонбонките PEZ с техните чудновати диспенсъри и фризбитата. Появява се и една нова мания – тролчетата с шарени коси, които също са голям хит в днешно време, особено след филма „Тролчета“.

Популярни са били и лекарските комплекти за деца.

60-те години

Както казахме, Барби се появява през 1959 г. и веднага се превръща в хит, но през 1961 г. се повява и Кен. Двете кукли придобиват световна популярност и всички малки момиченца си мечтаят за тази кукленска двойка.

Други популярни играчки са били куклите на G.I. Joe, както и малко по-модерните фурнички за момичетата.

А помните ли онези „магически“ дъсчици, на които можехте да рисувате какво ли не и после да го изтриете с едно движение? Те стават изключително популярни именно през 60-те. Количките с дистанционно управление и кукленските къщи също са изключително търсени.

70-те години

Една от най-желаните играчки през 70-те години е първата видео конзола за игри - Atari 2600. На бял свят се появява и Кубчето на Рубик, което затруднява и до днес малки и големи.

Сред желанията на децата са и скейтбордите. Фигурките от филма „Междузвездни войни“, който излизат по кината през 1977 г., също често присъстват в детските списъци с желания. Голям хит сред децата са и гумените топчици от марката Nerf Balls– онези антистрес топки, които днес използваме, когато някой ни ядоса.

80-те години

През 1976 г. 21-годишният студент Ксавие Робъртс започва да проектира вид кукла, която по-късно ще се превърне в истинска мания в САЩ. Това са куклите от серията Cabbage Patch Kids. Куклите започват да се произвеждат масово през 1983 г. и до края на годината са продадени 3 млн. кукли, при положение че заявките са много повече (представяме си как родителите, подобно на героя на Арнолд Шварценегер, трескаво са търсили останали бройки). Куклите са обявени за най-успешната нова играчка в историята.

До 1985 г. куклите Cabbage Patch Kids са спечелили 600 млн. долара на своя създател! През същата година една от тези кукли дори лети на борда на американска совалка!

През 80-те години се появяват и други играчки, които пък стават по-популярни в световен мащаб – играчки от „Малкото пони“, „Грижовните мечета“, „Трансформърс“, както и нови конструктори на „Лего“.

90-те

Това десетилетие също ни донесе няколко играчки, които са популярни и днес. Такива например са тамагочитата и фърбитата.

Малките конзоли Gameboy също са много популярни, както и по-големият техен събрат – Nintendo 64

Фърбитата обаче са може би най-успешната играчка на десетилетието. Само през първите две години те са разпродадени в 15 млн. екземпляра.

2000 – 2010

Време на бурно технологично развитие. Децата си мечтаят за MP3-плейъри, Playstation, Xbox 360, Nintendo Wii и iPod-и. Голям хит стават и роботизираните кученца, както и механичните животни Zhu Zhu pets и пумпалите от анимацията „Бейблейд“.

Да не забравяме и игрите „Симс“, по които всички бяхме полудели, както и фигурките от анимацията „Бен Тен“.

2016

През 2016 г. най-големият хит бяха „Хачималс“, които вече се продават масово и в България. Играчката Hatchimals представлява яйце, което след известни грижи ще се излюпи. От него се появява причудливо извънземно пиле, което се превръща в пръв другар на детето. Животното има няколко етапа на развитие и издава различни звуци, които показват емоциите му.

Роботът BB-8 от „Междузвездни войни“ също беше любим на децата.

Сега

Hatchimals все още са голям хит, но бяха изместени от първото място от нова причудлива играчка – маймунки, които можеш да закачиш на пръста си. Малките маймунки Fingerlings реагират на допир, движение и звуци, но са си направо обикновени играчки предвид това какви високотехнологични играчки има на пазара.

На пазара се завръщат с пълна сила и някои ретро играчки, но в модерен облик. Модерните фърбита са сред най-желаните играчки, както и тамагочитата.