Представяме ви един тест, основан на принципите на „Кокологията”. Това е поредица от книги, която е изключително популярна в Япония. Тя съдържа интересни, забавни и в повечето случаи достоверни тестове за психологическата нагласа на хората относно приятелите, любовта, секса, семейството, работата и т.н. Те се основават на ученията и теориите на Юнг и Фройд. И така, стига толкова приказки, време е за нещо по-приятно. Вземете лист и химикал под ръка, и НЕ гледайте надолу.

1. Звездите...

Представете си нощно небе, обсипано със звезди. Какво си мислите в тези спокойни вечери? Размишлявате върху живота, съдбата... Сега вземете химикала и нарисувайте три звезди с различна големина на листа. Изберете си една и й нарисувайте опашка, за да се превърне в комета.

2. Синьото небе...

Този път наблюдавайте небето през деня. То е ясно, топло, красиво, в характерния си бебешко-син цвят, носи само спокойствие. Сега погледнете под него – какво виждате?

- бяла равнина, покрита със сняг
- синьо море
- зелена планина
- поляна с жълти цветя

3. В съда...

Надяваме се да не сте посещавали това място по задължение, така че си представете сцена от любимия си сериал. Напрежение, страх, притеснение, обвинения и т.н. Е, каква е вашата роля тук?

- Адвокат
- Следовател
- Обвиняем
- Свидетел

4. Вие сте тюлен...

... и ви предстои да излезете пред многобройната публика и да изпълните номера си. Успявате и получава рибка като награда от треньора си. Какво, обаче, се върти в главата ви през това време?

- „Как може да си плащат, за да гледат това? Какви идиоти... „

- „Хм, може ли сьомга следващия път? Искам малко разнообразие!”

- „Какво унижение, как правя това пред толкова хора?”

5. Пред вас има изригващ вулкан...

Вие сте на безопасно място, но виждате и чувате всичко. Какво си мислите?

- „Това е знак от природата, предупреждение, за да спрем да й вредим”

- „Сигурно е заради налягането, прекалено е високо”

- „Уау! Уникална гледка”

- „И какво от това? Все пак е вулкан, естествено, че все някога ще изригне...”

До тук се справихте добре, ето ги и дългоочакваните отговори:

1. Звездите – най-голямата звезда, която сте нарисували, олицетворява впечатлението и чувствата ви относно сегашната ви работа. Ако тя не се различава особено от останалите, значи не сте много доволни и щастливи в това, което правите. Може би се чувствате добре в момента, но нямате желание да се развивате по-нататък в тази област.

Ако, обаче, звездата се отличава с големината си, то вие наистина обичате работата си.

Стигаме и до кометата, която всъщност означава нещастие и големи промени. Така че, ако сте поставили опашка на една от по-малките звезди, няма защо да се притеснявате. Ако, обаче, в комета сте превърнали голяма – то бъдете много внимателни.

2. Под небето – е, какво си избрахте?

- Снежната картина свидетелства за вашата силна интуиция, която ако последвате, ще се радвате на много успехи. Можете да излизате от сложни ситуации, решавате проблемите си лесно.

- Морето показва умението ви да общувате с хората, заради което и те търсят вашата компания. Помагате им да подобряват отношенията помежду си. Със сигурност, от вас ще стане чудесен лидер.

- Зелената планина е знак за вашето дар слово. Винаги знаете какво да кажете, с което и изразявате чувствата и впечатленията си за всяко нещо.

- Поляната с жълти цветя разкрива вашата креативна същност. Вие сте изключително талантливи, преливате от идеи и умения. Точно заради това, трябва да преследвате мечтите си докрай, защото рано или късно, ще постигнете всичко, което желаете!

3. Мислите на тюленчето:

- За съжаление, понякога се смятате за по-велики и способни от тези, които работят за вас, че им давате много, а получавате малко, но това не е така. Помислете и ще откриете грешката си.

- На мнение сте, че заслужавате много повече. Може би е време да проведете сериозен разговор с шефа си?

- Трябва ви работа в спокойна среда, която не изисква да излизате и да правите каквото и да било пред много хора. Може би трябва да размислите и да осъзнаете, че вече сте намерили това, което търсите.

4. Според съдията...

- Ако сте адвокат – сте спокойна натура, но ако чашата ви прелее, то по-добре да няма никой около вас. С гнева си някак предизвиквате респекта на околните и преодолявате всички препятствия и проблеми.

- Ако сте си избрали следователската длъжност – притежавате умението да запазите самообладание и трезво мислене, дори в най-кризисната обстановка. Стресът въобще не е пречка за вас, даже ви харесва и поддържа адреналина ви. Другите често търсят опора и подкрепа от вас.

- Ако сте обвиняем – трябва да промените факта, че постоянно се оправдавате, намирате си извинения, а после се обвинявате за случващото се. Застанете лице в лице с проблемите или потърсете подкрепата на приятел, който би ви помогнал да се справите с тях.

- Ако пък сте свидетел – искате да се разбирате добре с всеки, да не сте в лоши отношения с никого. Това, обаче, ви поставя в лоша светлина – изглеждате непостоянни. Не бъдете толкова добри, не се интересувайте от отношенията и проблемите на околните, а само от тези на най-близките си хора. Ако пък във възникнал спор знаете със сигурност, че вие сте правите – то знайте, че по-умният винаги отстъпва.

5. Защо изригна вулканът?

- Притежавате уникалното качество да осъзнавате и признавате грешките си. Стремите се да ги поправите, заради което и се справяте лесно в не особено приятните ситуации.

- Не приемате факта, че вие може да сте виновникът за даден проблем. Притежавате способността да промените така нещата, че вината да падне върху всеки друг, но не и върху вас самите.

- Ако някой отправи критика към вас, я взимате твърде навътре и я помните дълго. Въпреки това, на пръв поглед я приемате спокойно, което говори добре за вас пред шефовете ви.

- Вие имате много твърда глава! Не обръщате внимание на караниците, скандалите и мърморенето, дори и причината за тях да сте вие. Това със сигурност няма да наруши спокойствието и нервната ви система, но ще повлияе негативно на околните. Хубаво е да се замислите и да промените този си вреден навик. Нямате особено желание да се поучите от грешките си, което не говори добре за вас. Определено имате нужда от промяна.