Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година. Тръгва от обикновено семейство, но става едно от най-обсъжданите лица в САЩ и по света. Той е познат на политическата сцена отдавна.

Изборите в страната му приключиха и е сигурно, че новият 77-ми президент на Великата сила ще е Джо Байдън. Но какво не знаем за него?

Представяме ви 7 интересни факта за него.

1. Джо Байдън вече има няколко рекорда

На 29 години той поставя първия си рекорд, като става най-младия политик в Сената. Той покрива изискването да е на 30, защото при полагането на клетвата вече ги е навършил. Той го прави от болницата, където по това време са и синовете му.

Той е най-възрастният президент и събира рекорден брой гласове на президентски избори.

2. Той се кандидатира 3 пъти за президент

Първият път е през 1987-ма година, но не печели. Вторият път е през 2008, когато сам се отказва. Причината е, че демократите подкрепят Барак Обама. Джо решава да се откаже, защото няма да има подкрепа. Обама го избира за свой вицепрезидент и така той влиза в Белия дом.

3. Преживява няколко трагедии, но изгражда отново семейството си

Джо Байдън губи първата си съпруга и малката си дъщеричка в катастрофа няколко години преди да срещне Джил, втората му съпруга. Това го променя напълно. По-късно той губи и сина си, който имал тежко заболяване. Самият той преминава през няколко операции, защото има аневризъм на мозъка. Днес той води щастлив семеен живот. От брака му с Джил, която е и учителка, има дъщеричка. 

4. Джо Байдън предлага 5 пъти на втората си съпруга

Той е твърдо решен, че иска да прекара живота си с Джил, като ѝ прави предложение цели 5 пъти, но тя не е готова за тази крачка. Тя е искала да е сигурна, че синовете му ще са щастливи.

5. Той пише и въвежда "Закона срещу насилие на жените"

6. Заеквал е

През годините специалисти работят с него, за да подобри изказа си и да намали появата на заекването.

7. Почти заминава за войната във Виетнам

Джо Байдън завършва Правния колеж към Сиракузкия университет и получава повиквателна. Проваля се на медицинския преглед и не заминава за Виетнам. Една от причините е, че е страдал от астма като дете. 5 пъти се проваля заминаването му, което изравнява и опитите на други политици в САЩ.