Президентите и техните първи дами често ни изглеждат твърде сериозни, но и те някога са били млади, а любовта на някои от тях е достойна за филмова екранизация.

Днес ви представяме историите на 10 американски президенти и техните първи дами. Романтични, драматични, съдбовни... истински.

Когато Джордж срещна Марта

През 1758 г. Марта Къртис е на 27 години и наскоро е овдовяла, но може да се похвали със солидно богатство. По това време Джордж Вашингтон също е на 27 години, работи като командир във войската на Вирджиния и изобщо не може да се похвали със солидно богатство. Въпреки че двамата са от различни социални прослойки, Джордж решава да ухажва Марта. Явно тя бързо се е подала на чара му, защото двамата се женят през януари 1759 г. Хората говорели, че това е брак по сметка, който бил изгоден и за двамата, но Джордж и Марта са щастливо женени в продължение на 41 години. Освен това брачната им церемония се е състояла в плантацията на Марта... сградата, която днес е известна като Белия дом.

Когато Джони срещна Луиза

Луиза Джонсън, която била родена в Лондон, среща Джон Куинси Адамс в своя европейски дом през 1779 г. Тя е на 4 години, а той – на 12. По това време Адамс пътува из Европа с баща си, който бил на дипломатическа мисия. Джон и Луиза се срещат отново през 1795 г., когато Джон е дипломат в Холандия. Той започва да я ухажва, въпреки че подозира, че семейството му няма да хареса бъдещата госпожа Адамс (баща му все пак е вторият президент на САЩ). И наистина става така – семейството на Адамс не харесва „чужденката“ и е против брака им. Все пак двамата се женят през 1797 г. и са заедно до смъртта на Джон през 1848 г. Луиза беше единствената първа дама на САЩ, родена извън страната, преди появата на Мелания Тръмп, която е родена в Словения.

Когато Джеймс срещна Ан

През лятото на 1819 г.  28-годишният Джеймс Бюканън е сгоден за 23-годишната Ан Колман – дъщерята на богат производител на желязо от Пенсилвания. Джеймс прекарва малко време с Ан по време на годежа им, защото е зает в кантората си. Така започват да се раждат слуховете, че той се среща с други жени и иска да се ожени за Ан заради парите й. По-късно е доказано, че слуховете са били неверни, но е твърде късно. Ан вярва в тези клевети и през ноември разтрогва годежа. На 9 декември тя умира от свръхдоза лауданум (опиева тинктура). Смята се, че се е самоубила от любовна мъка. Бакюнън е съсипан, а семейството на Ан отказва да го допусне до погребението. След смъртта на Ан той се заклева, че никога няма да се ожени и удържа на думата си. Той е единственият президент ерген в американската история.

Когато Грейс срещна Калвин

Един ден, през 1903 г., Грейс Ан Гудхю поливала цветята пред училището за глухи в Нортхамптън, Масачузетс, където преподавала. За миг тя вдига поглед и през един отворен прозорец на отсрещния пансион вижда мъж. Той се бръснел. Лицето му било покрито с пяна и бил облечен по бельо, но пък носел шапка. Грейс избухнала в смях от нелепата гледка и мъжът се обърнал с лице към нея. Това била първата среща на Грейс и Калвин Кулидж. Две години по-късно двамата сключват брак.

Когато Хари срещна Беси

През 1890 г., когато и двамата са деца, Хари Труман се запознава с Бес Уолъс в Баптистката църква на Мисури. И двамата ходели на неделно училище. Той бил на шест, а тя на пет. По-късно Труман описва тяхната първа среща така: „По това време се запознах с много нови хора, но едно момиче сред тях ме заинтригува най-силно. Тя имаше златни къдрици и най-красивите сини очи, които съм виждал през живота си. Ходехме заедно на неделно училище, после ходехме заедно на училище от пети клас до гимназията, завършихме в един клас и извървяхме пътя на живота заедно. За мен тя все още притежава онези сини очи и златни коси.“ Бес и Хари се женят през 1919 г.

Когато Линдън срещна Клаудия

Линдън Джонсън среща Клаудия Тейлър през 1934 г., само няколко седмици, след като завършва Университета на Тексас. По това време Джонсън е 26-годишен и е съветник на конгресмена от Тексас Ричард Клебърг. Двамата с него са на бизнес пътуване, когато Линдън среща Клаудия, позната още като Лейди Бърд. Той се осмелява да я покани на среща и тя се съгласява да закусят заедно. Накрая на срещата Линдън й предлага брак. Тя му казва, че ще си помисли. Той се връща във Вашингтон, откъдето й праща телеграми всеки ден до завръщането си в Тексас 10 седмици по-късно. Когато се виждат отново, тя приема предложението му. „Понякога Линдън просто ти взима ума“, пише тя години по-късно.

Когато Ричи срещна Пати

Телма Райън, известна като Пат, завършва Университета на Южна Калифорния през 1937 г., когато е на 25 г. След това си намира работа като гимназиална учителка в малко градче до Лос Анджелис. В свободното си време играе в аматьорска театрална трупа. През 1938 г. Ричард Никсън – 26-годишен адвокат, който тъкмо е отворил кантора в близкото градче Ла Хабра, се присъединява към трупата, защото смята, че актьорските умения ще му помогнат в съда. В първата пиеса, в която трябва да играе, той е избран за любим на Пат. След като ролите са разпределени, Никсън я кани на среща и още тогава й предлага да се оженят. Церемонията се състоява 3 години по-късно.

Когато Рони срещна Нанси

В своята автобиография Роналд Рейгън си припомня първата среща между него и Нанси Дейвис. По това време той е председател на Актьорската гилдия, а тя идва да търси помощ. Оказва се, че в Холивуд има и друга Нанси Дейвис, която е в черния списък на актьорите, защото е била комунистка. Заради това объркване Нанси не може да си намери работа. Интересното е, че според изследователите проблемът на Нанси си появява през 1953 г., когато те двамата с Роналд са вече женени от една година. Тогава как са се запознали? Според биографа на Рейгън – Ан Едуардс, двамата се срещат на малка вечеринка. През 1949 г. Нанси споделя на приятел на Рейгън, че много иска да се запознае с него. Приятелят урежда скромното събитие, на което да ги запознае, и останалото е история.

Когато Джордж срещна Лаура

Джо и Джен О’Нийл живеели в Мидланд, Тексас, и били приятели на Лаура Уелч още от детинство. През 1975 г., след години отсъствие, Джордж Буш се връща в Мидланд и се среща със старите си приятели – Джо и Джен. Те веднага замислили план да сватосат Лаура и Джордж. Лаура обаче не проявявала никакъв интерес и години по-късно си спомня: „искаха да ни сватосат само защото с него бяхме единствените необвързани в компанията от Мидланд“. Най-накрая Лаура решава да се срещне с него на едно барбекю през 1977 г. Тогава тя е на 30, а той на 31 г. Джордж веднага бил пленен, тя – също. Двамата се женят три месеца по-късно.

Когато Бари срещна Мишел

През 1989 г. Мишел Робинсън работела в една правна кантора в Чикаго. Тогава й възлагат задачата да обучава млад стажант от Харвард със странното име Барак Обама. Много скоро 27-годишният Барак кани 25-годишната Мишел на среща. Отначало Мишел не искала да излиза със своя колега, защото не било особено професионално, но накрая се съгласява. Няколко месеца по-късно тя е тази, която му предлага да се оженят. Той обаче отказва. Една вечер през 1991 г. тя отново повдига въпроса. Той отново отказва, но по-късно десертът пристига с годежен пръстен... Двамата се женят през 1992 г.