Огромна власт е концентрирана в ръцете на президента или министър-председателя на страната: той издава и подписва закони, преговаря с чуждестранни лидери и като цяло определя живота на хората.

 Държавният глава обаче има и тайни правомощия, за които не е обичайно да се говори.

Здравословното състояние на лидера на страната се пази в тайна

Доброто здраве на лидера гарантира мир в държавата: лидерите не признават своите заболявания, за да не предизвикат паника сред населението.

Освен това те са непрестанно придружени от камери i затова никога няма да видите политически лидер дори с обикновена настинка. 

Френският президент има съветник, който не се подчинява на законите

До президентът на Франция има човек, който не се подчинява на законите, а само на волята на държавния глава. Всъщност той е негов съветник и пазител на основните тайни на републиката.

Само военен офицер с чин не по-нисък от полковник и с опит във военните операции може да стане съветник. Този човек помага на президента във военните дела, защитава ядрените тайни на страната и придружава държавния глава във всички пътувания. 

Английският премиер знае парола в случай, че кралица почине

Елизабет II управлява Великобритания от 67 години. Но какво се случва, когато кралицата си отиде? Оказва се, че личният секретар на кралицата има кодова дума, която знаят само двама души: той и британският премиер.

Хората от кръгове, близки до кралицата, вярват, че тази фраза е следната: "Лондонският мост е разрушен." В случай, че министърът чуе паролата, той незабавно ще уведоми ръководителите на 36 съюзнически държави и ще обяви траур в страната.

Президентът може да премахне информация от интернет

Президентът има достъп до информация, която никой в ​​света няма: снимки от тайни спътници, списък на тайни агенти. От съображения за сигурност президентът може да премахне информация от интернет и вие никога няма да разберете за нея.

В различните страни правителството предпочита да крие неща като местоположението на газопроводи, източници на чиста вода, химически заводи. Смята се, че подобни действия няма да позволят на врагове да намерят важни за държавата предприятия.

Президентите нямат червен бутон, който изстрелва ракети

Смята се, че всеки президент с ядрена сила има червен бутон и след като го натисне ракети политат във враговете му. Това не е точно така. Президентите имат "златни кодове". Това е набор от шифри, с които президентът дава разрешение за изстрелване на ракети. 

Ръководителите на държавите се шпионират един друг

Във всяка развита държава има шпиони, които са пратени из страната и чужбина. Така те гарантират сигурността на държавата, прихващат чужди шпиони и се грижат за собствените си граждани. Те обаче събират не само политическа, но и лична информация.

Президентът на страната изучава своите чуждестранни колеги, за да бъде в крак с техните семейни дела, вкусови предпочитания и здравословно състояние. Разбира се, такава информация не може да се нарече напълно легална: тя често се получава чрез подслушване.

Някои президенти и премиери имат двойници

Животът на президентите и световните политици е заобиколен от тайни, които феновете на конспиративните теории обожават. Според тях президентът на Русия отдавна се е пенсионирал и вместо това двойник управлява страната.

Някои политици всъщност използват двойници, за да се защитят.

Ръководителите на държавите знаят всичко за НЛО

Президенти знаят със сигурност дали НЛО съществуват или не, въпреки че не ни казват нищо. От 50-те години на 20 век се разпространяват слухове, че в Зона 51  се виждат извънземни кораби, а правителството крие истината от хората.

Оказва се, че всички необичайни мигащи светлини, фрагменти от НЛО и други странни явления всъщност били военни учения. 

Президентите плащат за своите нужди

Президентите не харчат парите на данъкоплатците за техните нужди. Те само си плащат за храната, козметиката, дрехите и други. В началото на всеки месец семейството на държавния глава съставя списък за пазаруване, а в края на месеца плаща продуктите.

Президентите са гледали всички филми, които не са излезли по кината

В източното крило на Белия дом има семейно кино с 42 места. Тук президентът на САЩ, семейството му и гостите им гледат спортни мачове и любими филми. Холивудските режисьори изпращат на президента копия на филмите, които ще излизат по кината. Така държавният глава и семейството му ще знаят съдържанието и края на филма преди простосмъртните.