Днес Хоакин Финикс празнува своя рожден ден. По повод празника на актьора, сме подготвили 15 интересни факта за него.


Честит рожден ден, Хоакин!

Причината зад белега на устната му

Белегът на лицето на Хоакин не се е появил след злополука, операция или болест. Той просто се е родил с него.

Родният му град е Сан Хуан, Пуерто Рико

Той е роден на 28 октомври 1974 година в Пуерто Рико. Той е третият от 5 братя и сестри в семейство на артистична двойка, пътуваща през Централна и Южна Америка по това време.

През цялата си кариера е участвал в повече от 30 филма

Актьорската му кариера започва през 1986 година, когато е едва на 12 години. Оттогава той се появява във филми като "Гладиатор", "Следите", "Космически лагер" и други.

Той е веган от 3-годишен

Семейството на Хоакин било веган, така че той възприел този начин на живот от ранна възраст. В момента работи с организации, които защитават правата на животните, а в миналото е провеждал кампании за повишаване на осведомеността относно насилието над животни.

Отнема му 4 месеца, за да постигне смеха на Жокера

Смехът на героя е изпълнен със страдание и страх, тъй като е подтикнат от състояние, подобно на епилепсия. Финикс изучава поведението на хората с това заболяване в продължение на месеци, докато не успява да усвои смеха им.

През 2008 година той обявява пенсионирането си

След появата си в "Любовници" и след като беше номиниран за две награди "Оскар", Хоакин обяви оттеглянето си от киното, за да развие нова артистична страна като хип-хоп музикант. Това твърдение беше отхвърлено, тъй като по това време той се снима във филма "Все още съм тук".

На 6 години сменя името си на Лийв ("листо")

Всички братя и сестри на Хоакин имат имена, свързани с природата: Река, Свобода, Дъжд и Лято (River, Liberty, Rain и Summer). Така на 6-годишна възраст той решава  да промени своето на Листо. Това продължи до 16-годишна възраст, когато решава отново да използва истинското си име.

Работил е като пожарникар цял месец, за да практикува за роля

В "Стълба 49" Хоакин играе пожарникар, който е принуден да се изправи пред огромен пожар, за да спаси семейство. Като част от подготовката, той работи в истинска пожарна служба в продължение на месец.

Сваля почти 20 килограма, за да играе Жокера

Хоакин спазва строга диета, за да бъде максимално близо до героя си.

Брат му Ривър Финикс също работи като актьор, когато е бил дете

Ривър Финикс е първият член на семейството, който се захваща с актьорско майсторство. Той се прочува с участието си в "Бъди до мен".

Печели "Грами" за ролята си на Джони Кеш

Заедно с Рийз Уидърспун, Хоакин участва в "Да преминеш границата", където играе Джони Кеш. Албумът към филма, който записва е награден с "Грами" за "Най-добър саундтрак".

Хоакин е номиниран 3 пъти за "Оскар" 

Хоакин Финикс е номиниран за "Оскар" за "Най-добър поддържащ актьор" за представянето си в „Гладиатор“, за "Най-добър актьор" за ролята си в "Да преминеш границата", а през 2012 година е номиниран в същата категория за работата си върху "Учителят", филм, в който той играе ветеран от Втората световна война.

Той изиграва Макс в "Космически лагер"

Първият филм, в който Хоакин участва е "Космически лагер", където играе Макс -12-годишно момче, което заедно със свои приятели влиза в летен лагер, където се обучава за астронавт.

Той продуцира документалния филм "Какво е здравето"

През 2017 година Хоакин работи като изпълнителен продуцент на "Какво е здравето". Документалният филм има за цел да насърчи растителната диета и да подчертае ползите от нея.

Предпочита да говори с феновете си, вместо да си прави снимки с тях

Актьорът разкрива, че не обича да прави снимки с феновете си. Напротив, той предпочита да си поговори малко и да прекара известно време с тях, вместо само да позира за снимка.