С прииждащите горещи дни и с откриването на сезона на леките и ефирни дрешки, всяка уважаваща себе си принцеса се снабдява с ново, по-красиво и по-оскъдно бельо. Разбира се, че вече са забравени заръките на баба да носи памучни гащички вместо дантелени прашки. Красотата често взема надмощие над практичността. Пък и как една принцеса ще излезе на среща с принц без да е обърнала внимание на този специален детайл? 

И ти (като всяка градска принцеса) си с нарастващо парти настроение в края на петъка, макар и да знаеш, че работният ден няма да е кратък... Летните дни полъхват обещаващо, летният дъжд се очертава да е кратък, а лятната вечер се надвесва романтично и създава надежда за приглушена светлина от свещи и... още нещо.

И точно, когато си припомняш последната такава вечер от преди два дни с любовта и страстта в целия им блясък, та чак до гушкането накрая, усещаш режеща и пареща остра болка долу в корема. Скоро разбираш, че не е от морските дарове, а... от тайно появилия се цистит.

 

Причината в близо 90% от случаите на цистит е една – E.coli – упорита и много адаптивна бактерия, която успява да влезе в пикочните пътища по най-невероятни начини. Вярваш или не, бактерията може да достигне твоя уринарен тракт по време на романтична вана, по време на секс, дори и благодарение на бельо тип прашки! Независимо от начините на попадане в твоя пикочен мехур, бактерията лесно се закрепя за стените му и започва да инфектира тъканите им. Този процес води до киселинно рН на урината, защото в зоната на възпаление и инфекция е повишена концентрацията на водородни йони. Те от своя страна стимулират болковите рецептори в стената на пикочния мехур и затова колкото по-висока е киселинността, толкова по-силни са усещанията за щипене и парене, познати под термина дизурия. Другите много характерни симптоми на цистита са честото и оскъдно уриниране, а понякога дори и кръв в урината.

 

След 30 минути принцът ще дойде, а ти знаеш, че циститът няма да те напусне бързо. Освен ако...

Първо не намериш начин да неутрализираш киселото рН, за да възпрепятстваш дизурията.

Дори не е нужно да се оглеждаш за болкоуспокояващи препарати – повечето от тях маскират болката без да повлияят причината за нея. Един от съвременните методи е прилагането на цитратни соли, защото те неутрализират киселото рН и така премахват щипенето и паренето. Такъв един продукт, при това с висока концентрация на натриев и калиев цитрат е Urinal® Express pH.

Цитратите скоростно алкализират урината и така спомагат за нормално рН в пикочния мехур още в първите 30тина минути.

Втората важна стъпка преди срещата с принца е да предприемеш точните мерки срещу цистита. Разбира се, че антибиотиците помагат срещу повечето щамове бактерии, но не забравяй, че те водят и до странични ефекти (като вагинален дискомфорт, стомашни неразположения и др.). Затова е ценно да знаеш, че има и природни методи за справяне с упоритата E.coli. Американската червена боровинка (за разлика от европейския си събрат) има не само силен антиоксидантен ефект, а и уникалното свойство да блокира E.coli и така да подпомага изчистването й от уринарния тракт. Халба и половина фреш от този специален плод е задължителният ти минимум на ден, за да атакуваш бактерията. Друг, по-лесно достъпен вариант е Urinal Akut® - с висока концентриран екстракт от американска червена боровинка. Само две таблетки дневно осигуряват силата на 846 g плод и така дават бърз ефект още на първия ден.

Сега вече, когато знаеш повече, краят на историята е в твои ръце. Или пък можеш да сложиш началото на нова? Ти решаваш...