Омръзнаха ли Ви мототонното ежедневие, градския шум и мръсния въздух? Нуждаете ли се от бягство сред природата, за да се насладите на ваканцията си? Лятото дойде и е времe за почивка. Откраднете си миг спокойствие сред уникалната българска природа! 
 
 
Селският туризъм ви предлага мечтаната почивка. Избирайки някое от китните български селца, не само ще се насладите на тишината и спокойствието, които предлага то, но и ще се запознаете с българския бит и традиции. Престоят в традиционна българска къща навява спомени за хилядолетната ни история. Организмът ви ще бъде пречистен и доволен. Дишайте с пълни дробове. Чистият планински въздух гарантира наслада. Опитайте местната кухня и няма да съжалявате. Запознайте се с традиционните занаяти и българския фолклор. И не на последно място, посетете някои от близките природни или архитектурни резервати. Веднъж докоснете ли се до селския бит и култура, ще се почувствте горд, че сте българин!
 
Типичните селски къщи за гости са разположени из цялата страна. Ето някои от нашите предложения:
В Стара планина – Рибарица, Жеравна, Априлци, Шипково.
В Рила: Бели Искър, Говедарци, Долна баня.
В Родопите: Широка лъка, Триград, Ягодина, Момчиловци.
В Странджа: Кости, Бръшлян,  Българи.
 
Почивката на село е незаменимо преживяване. Всеки посетител на селото има възможност да участва в типични селски ритуали като: приготвяне на традиционно за района ястие, включването в работата по двора, храненето или доенето на животни, помощ на майсторите грънчари или помощ при плетене и бродиране. Местните жители ще ви разкажат интересни легенди, както и ще ви предложат разходка с магарешка каруца. Обичаите, на които може да присъствате, също не са за изпускане.
 
 
Нестинарските танци ще ви накарат да настръхнете. От метри разстояние ще усетите топлината на жарта, по която нестинарите преминават боси. Поверието гласи, че огънят, който се пали, гони зли духове, болести и нещастие. Нестинарите дори пренасят на ръце през жаравата болни, за да се излекуват и здрави - за дълголетие. А видите ли „кукер” - бягайте надалече, защото удрят силно с тояги за здраве и плодородие! 
Селският туризъм привлича чужденци, но и все повече българи! Ако все още не сте били част от него, то вече е време!